Három éve nem volt ilyen alacsony az infláció Nagy-Britanniában - „fontos pillanat ez a gazdaság számára” 1

A vártnál kisebb mértékben csökkent az Egyesült Királyság inflációja, annak ellenére, hogy a gáz- és villamosenergia árak zuhannak, jelentősen csökkentve ezzel az esélyeket, hogy a Bank of England következő, júniusi ülésén csökkenti a banki alapkamatot.

Három éve nem volt ilyen alacsony az infláció Nagy-Britanniában - „fontos pillanat ez a gazdaság számára” 3

Az Országos Statisztikai Hivatal (ONS) szerda reggel közzétett adatai azt mutatják, hogy áprilisban 2,3 százalék volt az infláció a márciusi 3,2 százalékról tovább csökkenve. Ez 2021 júliusa óta a legalacsonyabb szint, de még mindig 0,3 százalékponttal meghaladja a BoE 2 százalékos célértékét, és magasabb a City elemzői által előre jelzett 2,1 százaléknál.

A szolgáltatások inflációja, amely szintén kritikus mutató a banki döntéshozók számára, a márciusi 6 százalékról csak minimális mértékben 5,9 százalékra csökkent áprilisban, szemben a közgazdászok által jósolt 5,4 százalékos értékkel. A közgazdászok úgy vélik, hogy a vártnál magasabb inflációs adatok miatt kevésbé valószínű, hogy a jegybank júniusi ülésén 5,25 százalékról csökkenteni fogja a banki alapkamatot.

A brit inflációs adatokra válaszolva Suren Thiru, az ICAEW gazdasági igazgatója azt mondta, hogy a júniusi kamatcsökkentés így „valószínűtlen”, a vártnál gyengébb inflációs adatok miatt.

„Az infláció ilyen kis mértékű csökkenése arra utal, hogy az Egyesült Királyság csak tántorog a Bank of England 2%-os célja felé, mivel az alacsonyabb energiaszámlák a vártnál kisebb hatással voltak az áprilisi általános inflációs rátára.”

„A vártnál magasabb összinfláció miatti aggodalmat súlyosbítja a mag- és a szolgáltatások inflációjának kiábrándítóan alacsony mértékű csökkenése, ami arra utal, hogy a tágabb értelemben vett gazdaságba ágyazott mögöttes árnyomás problémája még nem oldódott meg. Az infláció jelentősen csökkenni fog a nyáron, miután az Ofgem júliustól csökkenti az árplafont és vele együtt az emberek energiaszámláit. A mögöttes inflációs nyomás miatti aggodalmak miatt viszont a júniusi kamatcsökkentés nem valószínű.”

Rishi Sunak, brit miniszterelnök azt mondta a friss adatok láttán, hogy „ez egy fontos pillanat a gazdaság számára”, de Rachel Reeves, az árnyékkancellár figyelmeztette őt, hogy most nincs itt az ideje a „saját vállunkat veregetni”, mivel családok milliói továbbra is küzdenek a megélhetési költségek válságával.  Az IPPR agytröszt szerint pedig bár az infláció csökkenése határozottan „jó hír”, a bérek még csak most kezdik utolérni a járvány utáni masszív áremelkedéseket.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után