A brit rendőrség figyelmeztette a lakosságot és minden kedves készpénzzel vásárló személyt, hogy az új £5-osokat, amik alig hat hónapja lettek forgalomba helyezve Nagy-Britannia szerte, máris hamisítják.

A rendőrség szóvivője azt nyilatkozta, hogy erősen javasolja mindenkinek, hogy figyeljen oda vásárlásnál, a hamisított bankjegyek ugyanis egyre terjednek. Legutóbb Cornwall területén, Wadebridge-ben fedeztek fel hamisított bankókat. A dorseti rendőrség már februárban figyelmeztetést adott ki arról, hogy Poole környékén hamisított bankjegyek vannak forgalomban.

Alig fél éve még annak, hogy a Bank of England az új polimer £5-os bankjegyeket országszerte bevezette. Jóval erősebb és tartósabb az újfajta bankjegy, ráadásul új technikákkal készül és olyan elemeket is tartalmaz, ami elméletileg minden eddigi bankjegynél nehezebben másolhatóvá teszi. Legalábbis ezt állították róla.

Hogyan győződhetsz meg róla, hogy az £5-osod igazi:

  • Nézd meg az átlátszó részt, és hogy benne van-e a királynő portréja
  • Csekkold, hogy a Big Ben képe elől arany, hátul pedig ezüst színű
  • Győződj meg róla, hogy a csillogós rész „five”-ról „pounds”-vá alakul ha megdöntöd
  • Ellenőrizd, hogy a korona 3D-s, ha mozgatod a bankjegyet
  • Végül nézd meg, hogy a zöld csillogós felület a bankjegy hátulján tartalmazza-e a „Blenheim” szót

Ha valaki hamis 5 fontost talál magánál, az lépjen kapcsolatba a bankjával, ha pedig valami oknál fogva egy helyen sok ilyet kaptunk, és sok közte a hamis, akkor feltétlenül kapcsolatba kell lépni a rendőrséggel.

Sok a balhé az új 5 fontos körül. A mostani hamisítási botrány előtt akkor háborodd fel rengeteg ember, amikor kiderült róla, hogy állati eredetű adalékokat is használtak a gyártásához.

Mindezeket leszámítva azonban nagyon sokan vadásznak is rájuk, illetve bizonyos sorozatszámúakra, ugyanis van olyan 5 fontos, pontosan 4 db, ami több tízezer fontot ér. És ezek ráadásul bármelyikünk pénztárcájában ott lapulhatnak.    Forrás  Hirdetőknek: [email protected]