"Fuss, ahogy csak bírsz" - mit tegyünk terrortámadás esetén egy brit szakértő szerint 1
Armed police respond outside Parliament during an incident on Westminster Bridge in London, Britain March 22, 2017. REUTERS/Stefan Wermuth

Azt mondták a londoniaknak, hogy „fussanak el, amilyen messze csak tudnak” ha az Iszlám Állam terroristái csapást mérnek a fővárosra. A beszédet Britannia vezető terror ellenes tisztviselője tartotta a nyilvánosság számára abból a célból, hogy minél többen felkészüljenek a támadásra.

oxfordcircusstation1501a

A Scottland Yard helyettes biztosa, Mark Rowley azt mondta az embereknek, hogy akkor is próbáljanak meg elrejtőzni, ha nem sikerült elszökniük és hívják a rendőrséget. Rowley szerint, ha az emberek megtanulják az alapvető szabályokat, akkor megmenthetik a saját életüket és segíthetnek abban, hogy kevesebb legyen a halálos áldozatok száma, ha az ISIS tömeges támadásba kezdene.

„Teljesen nyilvánvalónak tűnik, hogy ilyenkor futni kell, de sokan nem ezt teszik, és csak leragadnak ott, ahol éppen vannak és teljesen más dolgot csinálnak bepánikolva.” — mondta Rowley.

„Tehát, legyünk nagyon világosak — fussunk olyan messzire, amennyire csak tudunk, és amikor már nem tudunk messzebb futni, rejtőzzünk el és hívjuk fel a rendőrséget, hiszen ott vannak a tűzoltók, rendőrök, akik majd foglalkoznak az esettel.”

Armed police respond outside Parliament during an incident on Westminster Bridge in London, Britain March 22, 2017.  REUTERS/Stefan Wermuth

Mit tegyünk terrortámadás esetén a szakértők szerint:

 • Ha van biztonságos menekülési út, Fuss
 • Próbáld rávenni a többieket is, hogy jöjjenek veled
 • Ne hagyd, hogy mások döntésképtelensége lelassítson menekülés közben
 • Hagyj ott mindent, ne próbáld a cuccaidat magaddal vinni
 • Ha nem tudsz elfutni, bújj el
 • Találj menedéket, zárkózz be egy szobába és barrikádozd el magad
 • Menj távol az ajtótól
 • Legyél annyira csöndes amennyire csak tudsz, némítsd le a telefonod
 • Próbálj másokat is figyelmeztetni a veszélyre, vagy fedezékbe húzni, de csak ha ezzel nem kockáztatod a saját testi épséged
 • Hívd a 999-et ha elbújtál és add meg a helyzeted, a támadók helyzetét és annyi infót amennyit csak tudsz
 • Ha a rendőrség megérkezik, engedelmeskedj, az ő elsődleges feladatuk a veszély azonnali elhárítsa, ne tegyél hirtelen mozdulatot, és a kezed mindig legyen látható (a kiérkező alakulatok nem tudják egyből, hogy ki van velük vagy ellenük, ezért tegyél meg mindent amit mondanak)

Rowley a londoni dolgozókat is felszólította, hogy segítsenek a rendőröknek megakadályozni a terrorista merényleteket úgy, hogy felfigyelnek a gyanús egyénekre, akik felderítéseket vihetnek véghez bevásárlóközpontokban vagy járművet vehetnek, amelyet fegyverként használhatnak. Rowley a Franciaországot és Németországot ért támadások áradatát követően szólalt fel, ill. a Sir Bernard Hogan-Howe rendőrparancsnok által tett figyelmeztetés miatt, miszerint, nem lehetünk biztosak abban, hogy az ISIS mikor tervez végrehajtani merényletet Britanniában.

Rowley, a terrorelhárítás nemzeti vezetője azt mondta, hogy jelenleg terrorizmussal kapcsolatos nyomozások százait hajtják végre a tisztviselők és több összeesküvésre derítenek fényt, amelyeket dzsihadisták szerveznek. Rowley elárulta, hogy több fegyveres tisztviselőt helyeztek ki London szerte és őket több nagy kaliberű fegyveres specialista is követi majd az elkövetkezendő hetekben.

A „Stay Safe” videót, amelyben megnézhetjük, mit kell tennünk terrortámadás esetén, itt nézhetitek meg:

Mindemellett azonban, Rowley szerint, egyetlen egyéni támadás sem elkerülhetetlen, így az emberek ébersége nagyon fontos lehet a merényletek megakadályozásában. Ezért ha bárki gyanús személyt lát, mindenképp bízzon a megérzéseiben és jelezze azt a rendőröknek, hiszen nem tudhatjuk, hogy felderítést végez-e az illető azért, hogy felrobbantson, mondjuk egy bevásárlóközpontot.

„Segítségre van szükségünk az emberektől és arra, hogy felkészültebbek legyenek. Arra kérjük őket, hogy tűrjék fel az ingujjaikat és segítsenek nekünk.”

A fenti tanácsot, miszerint terrortámadás vagy gyanús történések közepette fussunk el, rejtőzködjünk el és jelentsük azt a rendőrségnek, „Stay Safe” címen rövidfilmbe foglalták a rend őrei, amelyet online meg lehet tekinteni.

Rowley hozzátette: „Mindannyiónknak meg kell tenni a tőlünk telhető legtöbbet azért, hogy megállítsuk azokat a támadásokat, amelyek napjainkban megtörténnek, de ha az elmúlt hónapokban, Európában történt eseményekre tekintünk, akkor hülyék lennénk, ha nem tanácsolnánk azt az embereknek, hogy kövessék ezt az egyszerű szabályt és ezáltal növeljék a saját maguk esélyét arra, hogy túléljék. Ez azokon a támadásokon alapszik, amelyek világszerte megtörténtek. Ha van rá esélyed, fuss el, rejtőzz el és hívj fel minket.”

Tavaly, a párizsi támadás után, a brit kormány bejelentette, hogy további 600 tiszt felfegyverzését fogja támogatni. A kiképzésük jelenleg folyamatban van, de ezzel együtt egyre több fegyveres járőr is megjelenik majd az utcákon, akik rendezvényeken és egyéb helyszíneken is ott lesznek majd.

Rowley szerint, a legtöbb terrorista még csak soha be sem tette a lábát Szíriába, de késztetést érez arra, hogy fegyvert ragadjon, és itt tervezzen végrehajtani támadást. Sajnos, ez az egyik legnagyobb gond, ugyanis sokan vannak olyanok, akik ebbe a kategóriába tartoznak.

„A második legnagyobb probléma az, hogy azok, akik Szíriából érkeznek vissza, sokkal eltökéltebbek és halálosabbak, harci technikailag sokkal képzettebbek. Ha ezek az emberek elérnék az Egyesült Királyságot, az nagy gond lenne.” — mondta.

„Nyomozások százait folytatjuk, amelyek során szélsőségeseket figyelünk meg és olyan egyéneket, akik a legnagyobb kockázattal járó terrortámadásokat dolgozzák ki. Ezért is van nagy szükségünk az emberek segítségére.”

„Folyamatosan próbáljuk kirostálni a legnagyobb kockázattal járó egyéneket, és ha valaki gyanús dolgot észlel, talán az is megeshet, hogy annak nagyobb jelentősége van, mint ahogy azt mi gondoltuk.”    Forrás: www.standard.co.uk

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után