„Fújjuk le az egész Brexitet úgy ahogy van” – a volt brit miniszterelnök őszinte nyilatkozata 1

A korábbi brit miniszterelnök, Sir John Major azt mondta, hogy Nagy-Britanniának vissza kell vonnia az 50. cikkelyt és leállítani az egész kilépési procedúrát, hogy elkerüljük a megállapodás nélkül való kilépést, ugyanis „ha leugrunk a szakadékba egy szikláról, annak sosem lesz jó vége”.

„Fújjuk le az egész Brexitet úgy ahogy van” – a volt brit miniszterelnök őszinte nyilatkozata 3

Sir John, aki a szigetországot 1990 és 1997 között kormányozta, azt nyilatkozta, hogy ha a brit kormány hagyja, hogy az ország az Európai Unióból egy rendes megállapodás nélkül lépjen ki, az „morálisan elítélhető” lenne a gazdaságnak okozott kár miatt. Ő és rajta kívül többek közt két másik korábbi miniszterelnök, Tony Blair és Gordon Brown is azon az állásponton vannak, hogy legyen egy második népszavazás a Brexitről.

„Az ár, amit az ország fizetne azért, ha megállapodás nélkül lépünk ki, a nemzeti jólétre nézve hatalmas és hosszan tartó lenne. Ezzel szemben az előnyei a nullához közelítenek. Minden egyes háztartás, egyen az gazdag vagy szegény, rosszabbul járna még sok sok éven keresztül.” – mondta nyilatkozatában Sir John Major.

„Fújjuk le az egész Brexitet úgy ahogy van” – a volt brit miniszterelnök őszinte nyilatkozata 4

„Ez (ha visszacsináljuk a Brexitet) politikai szempontból rövid távon biztosan igen kényelmetlen lenne, DE az ilyen rövidtávú politikai botlások teljesen eltörpülnek és szinte semmissé válnak, ha a potenciális hosszútávú károk mellé rakjuk őket, amik az ország egészével történhetnek.” – folytatta.

Theresa May érvelésére pedig, mely szerint egy második népszavazás a demokrácia elárulása lenne, ezt reagálta a Sunday Times-ban: „Már hogy lehet egyáltalán azt állítani, hogy a döntéseinket rendes, konkrét tényekre alapozva meghozni, az a demokrácia elárulása?! A tények, ahogy hónapról hónapra egyre nagyobb számban látnak napvilágot, egyre jobban lerántják a leplet a fantáziákról, amiket szégyenszemre megpróbáltak velünk elhitetni.”

Theresa May tervezetét kedden óriási különbséggel leszavazta a parlament, ami óriási lépés a megállapodás nélküli kilépés, vagy akár a Brexit lefújásának irányába. A jelenlegi miniszterelnök ezt követően a kormány ellen indított bizalmatlansági szavazást meg tudta nyerni, tehát kormányváltás nem lesz… egyelőre. London polgármestere ettől függetlenül azt javasolta, hogy a miniszterelnöknek le kellene mondania mindentől függetlenül, ha a Brexit tervezetét nem szavazzák meg a parlamentben, de ez sem történt meg.

„Teljesen egyértelmű, hogy amennyiben a kormány képtelen rá, hogy egy járható kiutat találjon ebből a káoszból, akkor a lehetőséget meg kell vonni a politikusoktól és át kell adni a népnek, hogy saját kezükbe vegyék a sorsukat.” – mondta Sadiq Khan.

Nemrég egyébként az is kiderült, hogy a parlamentnek hatalmában áll megállítani a Brexitet. A legfrissebb hírek szerint több miniszter is megfenyegette a miniszterelnököt, hogy amennyiben megpróbálja megakadályozni, hogy a parlament átvegye az irányítást a Brexit sorsa fölött, úgy ők is lemondanak, tovább gyengítve a kormány hatalmát. Ki tudja, lehet a végén tényleg nem is lesz kilépés. Annyi azonban biztos, hogy a legtöbben már azt se tudják a Nagy-Britanniában lakók, hogy sírjanak vagy nevessenek ezen az egészen.       Forrás

Megosztás