Nagyot emelkedik az állami nyugdíj milliók számára Nagy-Britanniában 2024 áprilistól - itt vannak a részletek 1

Hétfőn (április 8-án) 8,5 százalékkal emelkedett az állami nyugdíj, összhangban a kormánynak az ún. hármas zár melletti kötelezettségvállalásával. Ez az államilag finanszírozott nyugdíjban részesülő 65 év felettiek körében egy jelentős jövedelemnövekedést jelent. Íme minden, amit az áprilisi nyugdíjemelésről tudni érdemes:

Nagyot emelkedik az állami nyugdíj milliók számára Nagy-Britanniában 2024 áprilistól - itt vannak a részletek 3

Mennyivel emelkedik az állami nyugdíj?

Az állami nyugdíj a tavalyi átlagkereset-növekedésnek megfelelően 8,5 százalékkal nő a hármas zár szabályának értelmében. Ez a valaha volt második legnagyobb állami nyugdíjemelést jelenti.

Az új állami nyugdíj 2024/25-re a következőképp alakul:
  • Heti 221,20 GBP az új állami nyugdíjban részesülőknek (azok számára, akik 2016 áprilisa után érték el az állami nyugdíjkorhatárt). Ez évi 11 502,40 GBP lesz.
  • Heti 169,50 GBP az állami alapnyugdíjban részesülőknek (azok számára, akik 2016 áprilisa előtt érték el az állami nyugdíjkorhatárt). Ez évi 8814 font lesz.
Az eddigi heti nyugdíj:
  • Heti 203,85 font az új állami nyugdíjban részesülőknek
  • Heti 156,20 font állami alapnyugdíjban részesülőknek

Az érintettek továbbra is négyhetente kapják meg a kifizetéseket, a munkaszüneti napok körüli kis változásokkal.

Mi az állami nyugdíj hármas zár?

Az első alkalommal 2011-ben bevezetett hármas zárgarancia azt jelenti, hogy az állami nyugdíj évről évre a három másik dolog közül a legmagasabb értékkel megegyező mértékben emelkedik. Ezek:

  • Az infláció az előző szeptemberi fogyasztói árindex (CPI) adatai alapján
  • Az átlagos béremelkedés az Egyesült Királyságban
  • Vagy 2,5 százalék, ha az infláció és a keresetek is alacsonyabbak ennél

Mivel a fogyasztói árindex 2023 szeptemberében 6,7 százalék volt, a 8,5 százalékos átlagos béremelés mutatta a legnagyobb növekedést, így a nyugdíj ezzel arányosan növekszik. 2023-ban 10,1 százalékkal nőtt az állami nyugdíj, ami megfelel a szeptemberi inflációs adatnak. Ez volt az Egyesült Királyság valaha volt legmagasabb állami nyugdíjemelése. A hármas zárat azért vezették be, hogy az állami nyugdíjat ne haladja meg túlzott mértékben az emelkedő árak, vagy a dolgozók átlagos bére sem.

Az intézkedést a hosszú távú fenntarthatóság esetleges hiánya miatt bírálták, mert minden évben egyre többe kerül a kormánynak. 2023/24-ben a nyugdíjkifizetések a becslések szerint 124,3 milliárd fontba kerültek a kormánynak. Mel Stride munka- és nyugdíjügyi miniszter a hármas zárat védve kijelentette, hogy ez védi a fix jövedelmű nyugdíjasokat, akik nem tudnak „több órát dolgozni vagy más munkát intézni”.

Mennyi az állami nyugdíjkorhatár az Egyesült Királyságban?

A jelenlegi állami nyugdíjkorhatár az Egyesült Királyságban 66 év. Ez az a kor, amikor valaki nyugdíjba vonulhat, és elkezdheti kapni az állami nyugdíját. Ezt megelőzően a személyi nyugdíjból csak szolgáltatótól függően lehet valamennyit kapni, és általában csak az 55. életév betöltése után. Az állami nyugdíjkorhatár 2026. május 6-ról 67 évre emelkedik.

Milyen egyéb anyagi támogatást kaphatnak a nyugdíjasok?

Ha Ön elérte az állami nyugdíjkorhatárt, de nem jogosult a teljes összegre – és alacsony jövedelmű –, akkor jogosult lehet nyugdíj kiegészítésre. Ez

  • £218,15 hetente, ha egyedülálló vagy
  • £332,95 hetente összesen, ha van párod

Ha jogosult nyugdíjjóváírásra (pension credit), más támogatásokra vagy egyszeri kifizetésekre is jogosult lehetsz.      Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után