Fontos új infók a Brexit kapcsán 1

A kormány által ma kiadott új útmutató szerint a Nagy-Britanniában élő, nyaralni induló embereknek érdemes lesz külön utazási biztosítást kötni a Brexit átmeneti időszaka után.

Fontos új infók a Brexit kapcsán 2

A mai napon elindul egy új nyilvános tájékoztatási kampány, amely felkészíti az országot a Brexit átmeneti időszakának végére, a nyaralásokra vonatkozó figyelmeztetésekkel, háziállatok külföldre vitelével és a roaming díjakkal kapcsolatban. Az Egyesült Királyság lakosságát az „új kezdetre” felkészítő reklámokat televízióban, rádióban, online, valamint szöveges üzenetben is igyekszik majd eljuttatni a brit kormány mindenkihez.

Remélhetőleg a kampány egyaránt segíti majd a vállalkozásokat és az egyéneket az átmeneti időszak végén, ami ugye december 31-én lesz, amikor az Egyesült Királyság elhagyja a közös piacot és a vámuniót. A hirdetések az embereket és a vállalkozásokat a kormány weboldalán egy ellenőrző applikációhoz irányítják majd, hogy megmutassák nekik, milyen további lépéseket kell majd tenniük.

A vállalkozások telefonon is kapcsolatba léphetnek majd az ügyfélszolgálattal. Az EU-ba vagy az EU-ból exportálni vagy importálni szándékozó vállalkozásokat felszólítják annak ellenőrzésére, hogy regisztráltak-e az illetékes vámhatóságoknál.

Az Egyesült Királyság polgárainak, akik 2021. január 1-jétől Európába kívánnak utazni, ellenőrizzék hogy útlevelük érvényes-e, kérjenek átfogó utazási biztosítást és ellenőrizzék mobiltelefonjuk roaming szolgáltatását. A házi kiskedvencükkel utazni kívánó embereknek azt tanácsolják, hogy legalább négy hónappal utazás előtt keressék fel az állatorvost.

Michael Gove kabinet miniszter elmondta: „Ez év végén elhagyjuk az egységes piacot és a vámuniót, függetlenül az EU-val kötött megállapodás típusától. Ez változásokat és jelentős lehetőségeket fog hozni, amelyekre mindannyiunknak fel kell készülnie. Miközben nagy előrelépéseket tettünk a nagy pillanatra való felkészülés kapcsán, vannak még olyan intézkedések, amelyeket a vállalkozásoknak és az állampolgároknak most meg kell tenniük annak biztosítása érdekében, hogy készen álljunk arra, hogy egy teljesen független Egyesült Királyságként működhessünk.”

A kampány időzítését azonban sokan kritizálták, akik szerint a koronavírus miatt a túléléséért küzdő brit vállalatok nem tudnak majd időben felkészülni az EU-ból való kilépésre.

A brexittárgyalások az utóbbi 6 hónapban alig haladtak előre, ami  az EU főtárgyalója szerint nem a koronavírus-járványnak köszönhető, hanem a britek makacsságának, ugyanis nem értik meg, hogy a kilépés után nem lehet az EU tagság előnyeiből válogatni mindenféle kötelességek nélkül. Júliustól felgyorsítják a tárgyalások menetét, hogy a két fél 2020 végéig meg tudjon végre állapodni a kilépés utáni kapcsolatuk részleteiről. Az átmeneti időszakot tehát a járvány ellenére sem hosszabbitják meg.

Az Európai Bizottság nemrégiben egy közleményt adott ki. Ebben jelezték a tagországok és a vállalkozások irányába, hogy szigorúbb és hosszadalmasabb vámkezelési eljárásokra lehet majd számítani az Egyesült Királyság és az EU közt. Az állampolgárokat pedig arra figyelmeztette, hogy nehezebb lesz a szakmai képesítések elismertetése, és a határon szigorúbb ellenőrzésére számíthatnak, függetlenül attól, hogy a Brexit tárgyalások során létrejön-e a megállapodás, vagy sem.

Egyébként azt ne felejtsük el, hogy 2021. június 30-ig folyamodhatnak tartós letelepedési engedélyért az országban élő magyarok és persze a többi EU-polgár is. Nemrégiben pedig az is kiderült, hogy 100 ezer fölé emelkedett azoknak a Nagy-Britannia területén lakó magyaroknak a száma, akik ezt már megtették.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után