Fontos szavazás jön ma a brit parlamentben a Brexitről: bukhat Theresa May a "lázadó" párttagok miatt 1

Theresa May-t figyelmeztették, hogy a konzervatív „lázadók” elegen vannak ahhoz, hogy a mai szavazáson befolyásolják, hogy a parlamentnek legyen-e végső szavazati joga a Brexit megállapodásról.

brexit tárgyalások

A miniszterelnök eddig ragaszkodott ahhoz, hogy a képviselőknek a végén ne legyen lehetősége véleményt mondani a megszületett egyezményről, így ne tudják kitolni a 2019 márciusi kilépési határidőt. Azonban a mai szavazás ezen változtathat, mivel ha megszavazzák az utolsó szavazati jogot, és 2019 márciusára valóban nem születik a parlament számára elfogadható kereskedelmi megállapodás, akkor az 50. cikkely értelmében visszadobhatják a javaslatokat.

Dominic Grieve volt főügyész szerint May-nek jobb lenne, ha egyszerűen magától megadná ma a parlamentnek ezt a szavazati jogot ahelyett, hogy elszenved még egy kínos vereséget. „Egészen biztos, hogy én is ragaszkodni fogok ehhez, és nem fogok kihátrálni. A parlamentnek kell, hogy joga legyen nemet mondani a kormánynak.” Azt is hozzátette, mikor rákérdeztek, hogy szerinte a konzervatívokon belül is elég támogatója van a javaslatnak ahhoz, hogy megnyerjék.

Nicky Morgan, volt oktatásügyi miniszter is megerősítette, hogy ő és több társa is amellett fog voksolni, hogy legyen végső szavazati joguk.

„A képviselőknek legalább annyi beleszólásuk kell, hogy legyen a döntésbe, mint a Brüsszelben ülő tárgyalóknak” – mondta. Heidi Allen, egy másik konzervatív képviselő Twitteren írta a következőt: „Azzal, hogy biztosítjuk a végső szavazati jogot a képviselőknek, véleményem szerint csak hagyjuk, hogy a munkájukat végezzék.”

Eddig körülbelül 20 konzervatív parlamenti képviselő jelezte, hogy kiáll majd a szavazati joga mellett, ezzel az első igazi vereséget mérve a kilépési törvénytervezetre. Bár az elején a Kabinet ezzel szikraszilárdan szembehelyezkedett, az utóbbi hónapok történései miatt ezek a „kemény ellenzők” szépen lassan szétszéledtek. Grieve szerint a kormány „elfogadta azt az alapigazságot, hogy az ország nem léphet ki az Unióból anélkül, hogy azt a parlament is jóváhagyná”.

Grieve szerint az egész helyzet rossz, ahogy van, és ezért reméli, hogy a kormány meggondolja magát – hiába az 50. cikkely 9. záradéka, ami szerint a kormány csak rendeletek útján, magától is végig viheti az egészet.

A képviselők egyedül attól félnek, hogy ha valóban olyan szavazás történne, aminek van is jelentősége, és May-t vissza kellene küldeni tárgyalni, akkor nem maradna már elég idő új feltételeket kiharcolni az EU-tól, késleltetni a kilépést pedig nincs joguk.

„A konzervatív lázadók eddig csak beszéltek, most itt az ideje cselekedniük is” – mondta Matthew Pennycook Brexit-ügyi árnyékminiszter. „A döntés, amit meghoznak, befolyásolni fogja az egész Brexit lefolyását és azt, hogy a kormányunk tiszteletben tartja-e a parlamentáris demokráciát.”     Forrás Hirdetőknek: info@humgliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után