Egy nemrégiben készített tanulmány szerint, szinte az összes ágazatban megfigyelhető a reálbérek csökkenése a gazdasági világválság óta. A brit munkavállalók kevesebbet visznek haza ma mint 2001-ben mikor Tony Blair másodszor nyerte el a miniszterelnökséget a szigetországban.

commuter-2

Egy új kutatás szerint a legnagyobb nyomás a férfiakra és a fiatalokra nehezedik. A fiatalokra és a férfiakra sokkal jellemzőbb hogy a versenyszférában helyezkednek el, mint az idősebb korosztályra és a nőkre, akik gyakrabban kapnak a közszférában lehetőséget.

A fiatal, 22-29 éves korosztály reálbére csökkent a legnagyobb mértékben a válság óta, ugyanis ők most 10.6%-kal keresnek kevesebbet Nagy-Britanniában átlagosan, mint 2008 környékén. Ez igencsak rossz hír, főleg annak tükrében, hogy a 60 évet betöltöttek mostanra visszanyerték azt az átlagos jövedelem szintet, ami 2008-ban volt és az idősebb csoportok átlagát véve is 7% alatti a csökkenés.

Néhány érdekes diagram a fizetések alakulásáról Nagy-Britanniában:

fizetések csökkenése Nagy-Britanniában
fizetések csökkenése Nagy-Britanniában
Fizetések alakulása korosztály szerint Nagy-Britanniában
Fizetések alakulása korosztály szerint Nagy-Britanniában
férfiak és nők fizetése Nagy-Britanniában
férfiak és nők fizetése Nagy-Britanniában

Az elmúlt néhány évben a 30 év alatti munkavállalók fizetése észrevehetően kevésbé állt vissza a válság előtti szintre min a harminc éve felettieké. A reálbérek ilyen változása a munkavállalók mellett a politikusoknak is komoly fejtörést okoz, hiszen 2015. májusában választások lesznek Nagy Britanniában, ahol a jelenlegi ellenzék komoly előnyt kovácsolhat a fennálló helyzetből és a választók elégedetlenségéből.

Ha máskor is szeretnél friss, angliai magyaroknak szóló híreket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”185″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://www.theguardian.com/business/2015/jan/30/british-wage-slump-post-financial-crisis-uk