Felháborító tény derült ki a Brexit megállapodásról: a parlament "vakon" fog szavazni 1

A parlamenti képviselők nem ismerik majd “minden részletét” Nagy-Britannia jövőbeli kereskedelmi megállapodásának amit az EU-val köt, amikor szavazniuk kell a Brexitről – ismerte be Phillip Hammond. A pénzügyminiszter legújabb nyilatkozata így teljesen szembe megy és ellentmond annak, amit a Brexit miniszter ígérgetett korábban.

Felháborító tény derült ki a Brexit megállapodásról: a parlament "vakon" fog szavazni 3

Néhány napja még a Brexit brit oldali fő tárgyalója megpróbálta megnyugtatni a képviselőket, hogy a jövő év márciusában esedékes Brexit előtt minden fontos kérdésről meg fognak egyezni, ami az ország és az Unió jövőbeli kapcsolatát illeti. A Bloomberg szerint azonban Hammond elismerte, hogy a megállapodások minden részletét nem tudják tisztázni még azelőtt, hogy a parlamentnek szavaznia kellene róla. „Valószínűleg nem lesz meg minden apró részlet, de a fő irányvonalak igen” – mondta.

“Ha a képviselők nincsenek tisztában a megállapodás minden egyes betűjével, mielőtt szavaznának róla, az teljesen értelmetlen és elfogadhatatlan.” – mondta Caroline Lucas, a Green Party társelnöke és az Unió-párti Best for Britain csoport támogatója.”Azt akarja, hogy a képviselők a homokba dugják a fejüket és figyelmen kívül hagyják a Brexit által okozott komoly károkat.”

Az ilyen megjegyzések valószínűleg csak tovább szítják a tüzet az Unió-párti, illetve „puhább Brexitet” támogatók és a kemény kilépés mellett kampányolók között. Ráadásul ez azt is jelenti, hogy a parlamentnek még azelőtt kell jóváhagyni a 39 milliárd fontos „válási számlát”, mielőtt tisztában lenne a kereskedelmi megállapodás minden részletével.

Felháborító tény derült ki a Brexit megállapodásról: a parlament "vakon" fog szavazni 4

Hammond emellett kijelentette azt is, hogy a pénzügyi szolgáltatást nyújtó cégek Uniós piacokhoz való hozzáférésének biztosítása az Egyesült Királyság számára az a pont lesz, amihez mindenáron ragaszkodni fognak. De azt azért el tudják képzelni, hogy ez nem hivatalos “útleveles” megállapodással érnék el – ez az a fajta szerződés, amely lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy az egész EU-ban akadálytalanul működjenek, függetlenül attól, hol székelnek -, mivel ezt Brüsszel már alapból kizárta.

Mindazonáltal, Hammond úgy véli, hogy az Egyesült Királyságnak előnyei vannak a tárgyaláson a pénzügyi szolgáltatások kérdéseit illetően. “Persze az Európai Unióval tárgyalni kell, azonban az Egyesült Királyság pénzügyi szolgáltatási szektora nagyobb, mint az Európai Unió pénzügyi központjai együtt véve, ezért van némi súlyunk ebben a vitában.”    Értesülj a friss hírekről azonnal, keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd feliratkozás Forrás 

Megosztás