A legfrissebb hírek szerint már 40 konzervatív párti képviselő áll készen arra, hogy aláírjanak és benyújtsanak egy bizalmatlansági indítványt Theresa May, brit miniszterelnök ellen. Ez a szám több, mint duplájára emelkedett az elmúlt hetek kríziseinek köszönhetően.

brit miniszterelnök

Az utóbbi hetek botrányai a parlamenti képviselők körül, és a Brexitet övező szerencsétlenkedés valamint a kézzel fogható eredmények hiánya egyaránt azt eredményezi, hogy nő a bizalmatlanság a brit kormánnyal szemben, és csökken a Maybe vetett hit. Ez viszont most már a kormánypárton belül is kezd elharapózni.

Amennyiben további nyolc képviselő írja oda a nevét az indítványra, az egy bizalmatlansági szavazáshoz vezetne, amit ha a miniszterelnök elveszít, új brit miniszterelnök választásához vezetne a kormányon belül.

„A türelem egyre fogy és egyre több olyan párttag van, akiknél már el is fogyott.” – nyilatkozta az egyik konzervatív képviselő.

Egyes hírforrások szerint a legutóbbi „katasztrofálisan sikerült” konzervatív párti konferencia után 35-re ugrott azok száma, akik aláírnák az indítványt, azonban ez még nem volt elég egy puccskísérlet megkockáztatásához. Azóta azonban volt egy szexuális zaklatási botrány, aminek számos parlamenti képviselő részese volt. Emellett Sir Michael Fallon és Priti Patel is távoztak a kabinetből és Boris Johnson körül is folyton áll a bál. Ez mind egyre növeli a párton belüli feszültségeket, és azt az érzetet kelti, hogy Theresa May nem képes biztos kézzel irányítani az ország sorsát.

A hír nem sokkal azt követően röppent fel, hogy az EUs oldalról a Brexit tárgyalásokat vezető Michel Barnier nagy nyomást helyezett a kormányra, ugyanis két hetet adott a brit kormánynak, hogy elfogadható ajánlattal álljanak elő a „kilépési számlát” illetően.    Forrás Hirdetőknek: [email protected]