Hogy mit várhatnak az angliai magyarok és más Nagy-Britanniában letelepedett külföldiek az új brit miniszterelnök asszonytól? Itt van Theresa May egy korábbi, nagy port kavart beszéde, amit még nem az ország első embereként tartott.

theresa-may-an103106230epa05433683

Az elhíresült, és nagy port kavart beszédében a konzervatív párti konferencián, 2015-ben a mostanra miniszterelnökké vált Theresa May nem sok kétséget hagyott afelől, hogy mire számíthatnak tőle a bevándorlók. May több dolog miatt is bírálta a bevándorlókat, és állítása szerint még milliók próbálnak majd ide jönni. Itt van néhány főbb pont a beszédéből.

Figyelmeztetett, hogy milliók akarnak még Nagy-Britanniába beáramlani

„Emberek milliói élnek még szegényebb országokban, akik Britanniában szeretnének élni és van egy minden országnál kell hogy legyen egy határ, hogy mennyi embert enged be.”

A menekültek kérdése kapcsán

„A legjobb módja a segítségnyújtásnak nem az, ha relatíve kevés menekültet beengedünk az országba, hanem ha a nagy számú menekültet támogatjuk, akik a térségben vannak.”

A bevándorlók bomlasztják az összetartást

„Amikor a bevándorlás túl magas, és a változások túl gyorsak, lehetetlen egy összetartó társadalmat kovácsolni.”

A bevándorlók a hibásak a közszolgáltatások minőségének romlásáért

„Az iskoláknak, a kórházaknak, és egyáltalán az infrastruktúra magjának megterhelő ezzel a feladattal megküzdenie. Nincs ez máshogy a lakhatás és a tömegközlekedés kapcsán sem.”

A bevándorlás lenyomja a fizetéseket

„Pontosan tudjuk azt, hogy sok alacsony fizetésű ember jövedelme tovább csökken emiatt, sőt vannak sokan, akik a munkájukat is elvesztik.”

A munkanélküliséget, az ingatlanpiac válságát és az oktatás romlását is a bevándorlásra fogta

„Nem lehet az összes következményt kezelni, és ugyanakkor nem is egynek igen nagy ára van. 210 ezer új otthont kell építenünk minden évben az elképesztő magas kereslet miatt. 2024-ig 900 ezer új helyet kell biztosítanunk az iskolákban. És emberek ezrei, akik kiszorultak a munkaerőpiacról, máig nem találtak új munkát.”

Szerinte szinte semmi haszna az országnak a bevándorlókból (ellentétben sok más elemző véleményével)

„Habár a szelektív és irányított bevándorlásnak vannak hasznai, a túl magas bevándorlásnak a gazdasági előnyei közelítenek a nullához. Tehát a nemzet érdekeit egyáltalán nem szolgálja az a mértékű bevándorlás, amit az elmúlt évtizedben tapasztalunk.”

A bevándorlással kapcsolatos EU-s jogszabályt szerinte meg kell változtatni

„Éveken át megvolt az egyensúly. Mindig ugyanannyi ember érkezett az országba, mint amennyi brit kiköltözött a kontinens más országaiba. Az utóbbi években ez az egyensúly nagyon felborult. Ez a mértékű bevándorló áradat fenntarthatatlan és a jogszabálynak változnia kell. A munkaerő szabad áramlása most már nem azt jelenti, hogy az Európai állampolgárok szabadon letelepedhetnek Nagy-Britanniában, hanem hogy gyakorlatilag mindenki, aki összeházasodik egy európaival, szinte feltételek nélkül ide költözhet.”

Azt javasolta, hogy a menekülteket be se kéne engedni az országba, amíg nincs menedékjoguk

„Jelenleg egy csomó olyan ember kér menedékjogot, aki már itt van az országban. Ez nem normális. Én olyan menekülteknek adnék menedékjogot, akik a világ olyan országaiban élnek, ahol nagy a nyomás, vagy épp háború van, nem pedig olyanoknak, akik már önerőből eljutottak idáig. Óriási a különbség aközött, hogy egy fiatal szíriai család kér menedékjogot, akik most menekültek el az országból, vagy egy diák, aki késve vette észre, hogy lejárt a vízuma. ”

A beszéde miatt sokan bírálták May-t, ami nem is csoda. Volt aki azt nyilatkozta, hogy értelmetlenségeket beszél és becsmérelni a bevándorlókat. Volt aki azt mondta, hogy rémhíreket terjeszt.

Az egyik frappáns reakció így hangzott:

„A munkahelyeket ellopkodó bevándorlók legendája egyszerűen egy nagy vicc. A bevándorlók nem lopnak munkahelyeket, hanem segítenek betölteni a munkaerőhiányt bizonyos konkrét szakmákban, ráadásul ezzel növelik a termelékenységet, ami további munkahelyeket teremt. Ha tényleg ellopkodnák mások elől a munkahelyeket, akkor Nagy-Britanniában nem lenne rekord magas a foglalkoztatottak aránya, pedig jelenleg ez a helyzet.” – az Institute of Directors igazgatója.

Ti mit gondoltok?    Forrás: www.standard.co.uk

[fblike]