Ezek az ételek hiányoznak legjobban az angliai magyaroknak: neked melyik a kedvenced? 1

Sok külföldön élő honfitársunknak az igazi magyar ízek hiányoznak legjobban. A Rosemary Organic Hungarian Restaurant online felmérésében az Egyesült Királyságban élő magyarokat kérdezte arról, hogy melyek azok a hazai ízek, amelyekre különösen vágynak, de nem jutnak hozzá.

A 12 felsorolt étel (levesek és főételek) közül a töltött káposztát és az újházi tyúkhúslevest hiányolják a leginkább a magyarok – mindkét esetében a válaszolók 53%. Kissé lemaradva, második helyen végzett a bableves 42%-kal, majd nagyon szorosan egy-két százalék különbséggel a csirkepaprikás (41%), és a gulyás (39%).

Ezek az ételek hiányoznak legjobban az angliai magyaroknak: neked melyik a kedvenced? 3

A listában nem szereplő ételek közül többen kiemelték a somlói galuskát, az aranygaluskát, a rakott krumplit, a káposztás tésztát és a főzelékeket.

Ezek az ételek hiányoznak legjobban az angliai magyaroknak: neked melyik a kedvenced? 4

 

A kitöltők a legkevésbé a gombapaprikást, a hortobágyi palacsintát és a zöldséglevest hiányolják a magyar ételek közül. Megosztó volt viszont a halászlé és a lecsó, ahol az ötpontos skálán közel ugyanannyian jelölték meg a “nagyon hiányzik” mint az “egyáltalán nem hiányzik” kategóriát.

A hiányt bizonyára az is enyhíti, hogy a válaszolók 77%-a rendszeresen főz magyar ételt angliai otthonában, 18,4%-a esetenként, és csak 4,6% jelölte meg azt, hogy egyáltalán nem. Az alapanyagokat a túlnyomó többség (86%) angliai magyar forrásból szerzi be, míg a többiek fele-fele arányban Magyarországról jutnak hozzá, illetve házilag készítik el hozzávalókat.

Ezek az ételek hiányoznak legjobban az angliai magyaroknak: neked melyik a kedvenced? 5

Herczeg Mihály, a felmérést végző Rosemary Organic Hungarian Restaurant tulajdonosa részben azzal a céllal indította el az éttermet négy évvel ezelőtt, hogy az igazi hazai ízeket Londonban is elérhetővé tegye. Mihály – akinek egyébként szintén a felmérésben nyertes töltött káposzta a kedvence – és szakácsai minden alapanyagot helyben készítenek: többek között a túrót, tésztát, nokedlit, lekvárokat, csokoládéöntetet. A zöldségeket minősített organikus farmokról vásárolják, a húst pedig egy több mint 100 éve üzemelő helyi hentestől.

Ezek az ételek hiányoznak legjobban az angliai magyaroknak: neked melyik a kedvenced? 6

A jelenleg egyetlen londoni magyar étterem közönségének egy részét pont azok a magyarok teszik ki, akik hiányolják a magyar ízeket, és szívesen eljönnek a családdal, párjukkal, vagy akár angol barátokkal. Ugyanakkor jönnek angolok, amerikaiak, akik voltak már Budapesten és szeretnék feleleveníteni az ott megismert ízeket. A vendégek egy másik része pedig Magyarországról származó szüleit, nagyszüleit hozza el, vagy egyszerűen csak szeretnék megkóstolni a számukra egzotikus ízeket.

Ezek az ételek hiányoznak legjobban az angliai magyaroknak: neked melyik a kedvenced? 7

A felmérésben résztvevőknek egyébként 27,7%-a volt már magyar étteremben Londonban, míg 62,3% még nem, de szívesen elmenne. Erre most igazán jó alkalom két világhírű sztárcsapat koncertje április végén. 21-én az Omega billentyűse, Benkő László által alapított Budapest Gold Stars lép fel Szakcsi Lakatos Bélával, Jávori Ferenc Fegyával és Müller Péter Sziámival, 25-én pedig a Sziámi AndFriends. Részletek és aztalfoglalás itt.

A cikkben szereplő képek a Rosemaryben készültek. Az online felmérés 2019. április 7-10 között készült, nem reprezentatív, 839 válaszadó véleményét tükrözi.

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után