Brüsszel publikált egy tervezetet arról, hogy milyen lesz a nem uniós útlevéllel rendelkező utazók számára a beléptetési gyakorlat – ebbe a kategóriába fog az Egyesült Királyság is tartozni hamarosan és várhatóan a Nagy-Britanniába befelé jövőkre is hasonló akadályok várnak majd.

Az új szabályozás szerint bonyolultabb és drágább lesz a Schengeni Övezet országaiba utazni akár nyaralás akár üzleti út miatt – ebbe beletartozik 22 uniós ország, valamint Izland, Norvégia, Svájc és Liechtenstein is. A bürokratikus kötelezettségek bonyolódnak, és a brit útlevéllel rendelkezőknek online díjat kell majd fizetniük a beutazásért, még akkor is, ha csak egy bulihajókázást terveznek Calais-nál, vagy egy hétvégét Amszterdamban.

Az ún. „EU Travel Information and Authorisation System” (ETIAS) célja az lenne, hogy kiszűrjön mindenkit, aki biztonsági vagy egészségügyi veszélyt jelent, vagy illegálisan akar bejutni. Ezt azzal érnék el, hogy a schengeni övezetbe mindenhol sokkal részletesebb, több információt tartalmazó online nyomtatványokat kellene kitölteni a belépőknek. A személyazonosságot, az utazási dokumentumokat és engedélyeket, az elérhetőségeket, a képzettségi szintet és a jelenlegi munkahelyet mind be kell majd nyújtani ahhoz, hogy be lehessen menni az említett országokba.

Az utazóknak emellett kérdéseket kell majd megválaszolniuk az egészségi állapotukra vonatkozóan, különös tekintettel a fertőző betegségekre. Azt viszont egyelőre kivették a tervezetből, hogy a büntetett előéletről is be kell számolni, vagy arról, hogy járt-e az illető közelmúltban háborús övezetekben.

Valószínűleg sok brit amiatt is bosszúságot érez majd, hogy az útlevélével csak akkor lehet majd utazni, ha még 3 hónapig legalább érvényes – eddig ugyanis a lejárat napjáig szabadon lehetett még használni az EU-n belül. Emellett egy másik részlet is be lesz vezetve, ami fennakadást okozhat a briteknek – „a 10 évnél régebben kiállított útleveleket nem kötelesek elfogadni”. Ez azért problémás, mert a brit útlevél jelenleg 10 év és 9 hónapig érvényes, tehát abban az utolsó 9 hónapban még érvényes útlevéllel is lehet elutasításban részünk.

„Érdekes az új útlevélkezelési-rendszer” – mondta az egyik utazási iroda vezetője. Szerinte az is elképzelhető, hogy az új fizetős ETIAS-rendszer miatt az olyan nem-schengeni országok, mint Albánia vagy Montenegró, népszerűbb úticéllá válnak. Még a pontos befizetendő összegeket nem határozták meg, de valószínűleg körülbelül annyi lesz, mint most egy Törökországba vagy USA-ba történő belépésnél, tehát 5 és 16 font között valahol. Az engedély két évig lenne érvényes. Emellett az olyan reptereket, ahova nagyon sok brit turista érkezik (pl. Alicante, Barcelona, Malaga vagy Palma), lehet, hogy át kell alakítani, hogy képesek legyenek a rengetek angol utazót mostantól „unión kívüliként” beléptetni.

„Eddig az hittük, a hosszabb sorok és várakozás csak a kikötőkben lesznek várhatóak, például Doverben. De ha megnézzük, hogy már most hétvégén mekkora sorok vannak, akkor hogy fogják vajon a repterek kezelni a változást, amit ez az új irány hoz?” – aggodalmaskodott az egyik utazási iroda vezetője.

Igaz, sokan reménykednek, hogy ez az új rendszer pont enyhítene a hosszú várakozási időn. Szerintük az ETIAS hozzájárulhat a beléptetés jobb elosztásához és tehermentesítéséhez, mivel már jóval a belépés előtt megtagadható a beutazás azoktól, akik nem jogosultak rá a kitöltött formok szerint.

Ez a mostani hétvége az egyik legforgalmasabb hétvége a brit reptereken, most mennek a legtöbben nyaralni. Ez az embertömeg arra is rávilágított, hogy nagy a munkaerőhiány a reptereken, miközben a sorok egyre csak torlódnak.   Forrás Hirdetőknek: [email protected]