Egyik angliai magyar honfitársunk repülőútja elég sok kellemetlenséggel  volt tele és a felgyülemlett érzelmek miatt szerette volna leírni és megosztani az eseményeket mindenkivel…

11997316_957428307646732_1647845035_n

2015. szeptember 3-án vásároltam egy jegyet a Wizz Air légitársaságtól, vissza Luton-ba, ami a pénteki napra szólt, kereken 104.990 forintért. Jött egy e-mail a Wizz Air-től, hogy nem tudom kinyomtatni a jegyem, és majd a Wizz Air-es pulthoz kell mennem, ahol ingyenesen megteszik. Én mit sem sejtve, gondolva, hogy egy kis technikai probléma miatt van ez, pénteken délelőtt odamentem a pulthoz, ahol is közölték velem, hogy: “Önnek egy STAND BY jegye van, es nem valószínű, hogy fel fog férni a repülőre”. Ekkor kb mint akire egy nagy vödör vizet zúdítottak, es fejbe vertek egy jó nagy kalapáccsal, néztem magam elé, mint egy kis hülye gyerek, akinek az anyja azt mondja, nem kapsz édességet.

Kérdeztem a hölgyet, aki “sugárzott a kedvességtől és a megértéstől”, hogy ez hogy lehet, és magyarázatot követelek, ugyanis én 104.990 forintért vásároltam a jegyemet egy fapados légitársaságnál, és erre „most Ön azt mondja nekem ilyen természetességgel, hogy nem szállhatok fel?” Erre a válasz pici gúnnyal érkezett: IGEN! ( kb. azt éreztették, hogy most ezen mit nem lehet érteni?)

Amikor az emberrel egy ilyen hírt közölnek, a két gerincsérvével, csak össze akar rogyni, és kiharcolni magának valahogy, hogy felférjen. A Hölgy azt mondta, ez azért történik így, mert minden egyes járaton előfordul, hogy legálabb 5 -10 utas nem jön el, ezért duplán adnak el ennyi jegyet. Így, kisebb a kockázat, hogy üres helyek maradnak. Valamint közölték még azt is, hogy ne ijedjek meg, ha nem férek fel a 4 órával kesébb induló gépre sem, csak jöjjek vissza és várjak az utolsóra.

Ekkor már nagyon dühös voltam. A gúny, a nem megértés, a nem együttérzés, a magyar mentalitás nagyon kiütközött! Én úgy gondolom, ezek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy oly sokan elköltözünk otthonról. Ezután végigvártam a 2 órát, amikor is megnyitották a kaput. Azon imádkoztam, hogy csak jussak fel a gépre, mert a mentő fog elvinni, ha nem tudok elutazni. A jegyek ellenőrzése 30 perccel később kezdődött meg! Már mindenki kivolt teljesen, sokan hangoztatták is, hogy “Ez is csak Magyarországon történhet meg”.

11999955_957428877646675_1462797540_n

Amikor végül elindultunk és megnézte a jegyem a nő, közölte ugyan olyan szépen, mint a másik kollégája, hogy „álljon a sor végére, magának nem érvényes a jegye”. Ekkor teljesen kiborultam, remegtem az idegtől. Kivártam azt a körülbelül 300 embert. A sor végén 3 ember állt. Egy lány, egy férfi és én, STAND BY jegyet szorongatva a kezünkben és imádkozva, hogy csak én legyek az, akinek meg lesz helye. Erre közölték 20 perces várakozás után, hogy mehetünk mind a hárman. Nagy kő esett le a szívemről.

Standby jegy

A repülőtereken a check-in során sokszor elhangzó kifejezés a Standby státusz. Az ilyen státusszal rendelkező utasok hely hiányában nem kapnak konkrét helyre szóló beszállókártyát és utazásuk attól függ, hogy felszabadul-e hely a repülőgépen miután minden normál státuszú utas felszállt. (Különböző okok pl. későn érkező kapcsolódó járatok, foglalással rendelkező, de elutazni nem tudó utasok miatt gyakran van esély a standby jegyekkel való utazásra.)

Azt hittem nem marad más hátra, mint a rántott húsos szendvicsem előkapni és jóízűen elfogyasztani, közben pedig elfelejteni ezt a majdnem 3 órás idegességet. De nem ez történt. Amint beleharaptam a szendvicsembe, jött a légi utaskísérő és közölte, hogy ez a hely egy családé, szóval keressek magamnak más helyet. Tálaltam is. Leültem és hangosan kijelentettem, INNEN ENGEM MÁR KI NEM SZEDNEK, én nem felszöktem erre a gépre, hanem kifizettem. Arról nem én tehetek, hogy a Wizz Air kétszer adja el ugyan azt a helyjegyet. Abszolúte felháborítónak tartottam, hogy ilyen kálváriát kell kiállni, hogy egy két órás repülőútból ez legyen. De bár ott tartottunk volna :)) Amikor már kezdtem volna megnyugodni, 10 perces tanakodás után a gép elejéből azt hallom, hogy: „Miss Beller jelentkezzen”. Én egy pillanat gondolkodás után fel is raktam a kezem, ekkor mar a gép elejében kb. 7 ember tanakodott. A légi utaskísérő odajött és elkérte a jegyem, mire közöltem vele, hogy ha megpróbálnak leszedni a gépről, hogy abból oltári nagy botrányt csinálok. A válasz az volt, hogy csak a jegyre van szükségük. Amikor visszajött még 10 perc tanakodás után a férfi, közölte: “NAGY MÁKOD VAN!”

Kérdeztem: maradhatok? A válasz igen volt, de ezzel egy olyan érzelmi reakció indult el bennem, amit talán sokan nem értenek, de en biztos vagyok benne, akiben van egy kis együttérzés, az megérti. Mondtam a férfinak, én nem rád haragszom, de ez mar több, mint vicc. Ez felháborító, hogy az ember vásárol magának egy fapados légitársaságnál egy jegyet 105.000 Ft-ért és még ilyet dolgokat kell átélnem, azért mert ők duplán akarnak jól járni. En nem felszöktem ide, tisztességes magyar állampolgár vagyok… és ezt érdemlem? Ennyire nehéz egy két órás repülőutat betartani és nem 4 órát csinálni belőle? Két angol rock sztár is utazott a gépen, akik Magyarországon léptek fel. El lehet képzelni milyen véleménnyel voltak erről az egészről. Végül elindult a gép, és a kapitánytól annyit hallottunk, hogy elnézést a kellemetlenségért, remélik, így is jó utazásunk lesz. Hát ezt ő sem gondolhatta komolyan… A repülő végül felszállt. Nagyon dühös voltam, és bármelyik ismerősömnek elmesélem, teljesen lesokkolódnak, mert ilyennel még nem találkoztak.

Nekem csak annyi kérdésem lenne ezzel kapcsolatban, hogy kihez fordulhatok ezzel, ki fog engem kárpótolni ezért a sok órás idegeskedésért? Ha nem fértem volna fel, az is rendjén való lett volna? Nem értem és szeretnék erre választ kapni.

Ha tetszett a cikk, itt Like-old oldalunkat:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”200″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″][email-subscribers namefield=”NO” desc=”Hírlevelünkhöz email címed megadásával csatlakozhatsz” group=”Public”]