Ez Nagy-Britannia legveszélyesebb növénye: érdemes odafigyelni, mert narancs méretű hólyagokat de akár vakságot is okozhat 1

Egy tinédzsernek fájdalmas hólyagok keletkeztek a kezén – köztük egy narancs méretűt is –, miután véletlenül hozzáért „Nagy-Britannia legveszélyesebb növényéhez”.

Ez Nagy-Britannia legveszélyesebb növénye: érdemes odafigyelni, mert narancs méretű hólyagokat de akár vakságot is okozhat 3

Ross McPherson még felöltözni is nehezen tudott, és elájult a fájdalomtól, amikor a hólyagokat érzéstelenítés nélkül kellett eltávolítani a kezéről. A 16 éves fiú úgy hiszi, hogy hatalmas disznófű mellett söpört el, miközben kerékpározott otthona közelében a skóciai Dunbarban, Kelet-Lothianban. Néhány órával később a keze kipirosodott, és nem sokkal ezután fájdalmas hólyagok jelentek meg rajta, ami miatt felkeresték a sürgősségit, ahol súlyos égési sérülésekkel kezelték.

„Biciklivel mentem épp, és valószínűleg hozzáérhettem ahogy elmentem mellette” – magyarázta Ross. „Amikor először észrevettem, a kezem vörös volt és enyhén fájt. Nem tudtam, mi lehetett az. Meleg volt.”

Nem sokkal később észrevette, hogy hólyagok keletkeztek a kezén. „A bőr bedagadt a kezem körül, meleg volt és fájt. Nagyon nagy hatással volt a mindennapi életemre: nem tudtam átöltözni, és mivel az ízületeim fölött volt, nem igazán tudtam használni a bal kezemet.” A legnagyobb hólyag óriási volt mondta Ross. „A legnagyobb hétszer nyolc centiméteres volt. Akkora volt, mint egy narancs.”

Ez Nagy-Britannia legveszélyesebb növénye: érdemes odafigyelni, mert narancs méretű hólyagokat de akár vakságot is okozhat 4

Ross először felkereste a háziorvosát, aki azt mondta, hogy kontakt dermatitisről van szó, egy olyan típusú ekcémáról, amelyet valami külső anyaggal való érintkezés vált ki, ami irritációt okoz. De a hólyagok olyan súlyosak lettek, hogy a családja végül az edinburgh-i királyi kórház sürgősségi osztályára vitte. A kórház orvosai elmondták, hogy másod- és harmadfokú égési sérüléseket szenvedett.

„Felnyitották és kihúzták a belül lévő gennyes zselés cuccot, aztán körbevágták az elhalt és hólyagos bőrt, és lehúzták – elég sok volt. Maga volt a pokol. Annyira fájt, hogy elájultam közben, olyan rossz volt.”

Az óriás disznófű nedve megakadályozza, hogy a bőr megvédje magát a napsugaraktól, ami súlyos égési sérüléseket okoz, ha az érintett testrész természetes fénynek van kitéve. Részben az teszi annyira veszélyessé, hogy általában nem okoz azonnali fájdalmat, így áldozatai tovább éghetnek a napon, és egy ideig nem is veszik észre, mi történik. Ráadásul egy pillanatnyi érintkezés is elég ahhoz, hogy a nedv elvégezze a „dolgát”.

Ez Nagy-Britannia legveszélyesebb növénye: érdemes odafigyelni, mert narancs méretű hólyagokat de akár vakságot is okozhat 5

Bár Ross keze gyógyul, valószínűleg még egy ideig el kell viselnie az utóhatásokat. „Évekig érzékeny marad, de pontos számot nem tudtak mondani” – mondta a fiú.

Mit kell tudni Nagy-Britannia legveszélyesebb növényéről, az óriás disznófűről

Az óriás disznófű nedve súlyos égési sérüléseket okozhat az emberek és állatok bőrén egyaránt. Nagyon nagyra meg tud nőni, és képes gyorsan elterjedni. Az óriás disznófű teljesen kifejlett állapotban elérheti a 15-20 láb magasságot is. Vastag szárai, 2-4 hüvelyk szélesek is lehetnek, és levelei akár 5 láb szélesek is lehetnek. Kis virágfürtjei akár 2 láb átmérőjűek is lehetnek, és egyetlen csokor több ezer magot is teremhet.

Az óriás disznófű mindaddig nem veszélyes, amíg nem nyúlunk a nedvéhez. A levelekben és a szárban lévő lé égési sérüléseket okoz. Furanokumarinnak nevezett mérgező vegyi anyagokat tartalmaz.

Amikor érintkezik a bőrrel, az úgynevezett fitofotodermatitisz reakciót váltja ki. Ez a reakció valójában károsítja a DNS-t, és megváltoztatja a bőr védelmét az ultraibolya (UV) fénnyel szemben. A fitofotodermatitisz azt jelenti, hogy a bőre nem tudja megfelelően megvédeni magát a napfénytől. Ha a bőrt napfény éri, az súlyos égési sérüléseket okoz. Ez a kémiai reakció már 15 perccel azután bekövetkezhet, hogy a lé a bőrt éri.

Minél tovább marad a lé a bőrünkön, annál érzékenyebbé válhat  a napfényre. Vörösség és égési sérülések, hólyagok jelenhetnek meg 48 órán belül azután, hogy a bőr napfénynek van kitéve. Az égési sérülés súlyossága attól függ, hogy mennyi ideig tartózkodik a napon. Nem csak a bőrt károsíthatja. Ha az óriásdisznófű nedve a szembe kerül, átmeneti vagy tartós vakságot is okozhat.

Ha az óriás disznófű nedve érintkezik a bőrünkkel, a lehető leghamarabb le kell mosni az érintett területet szappannal és hideg vízzel. Ha kiütések vagy hólyagok kezdenek képződni, forduljunk orvoshoz. A kezelés az égési sérülés vagy reakció súlyosságától függ. A korán észlelt bőrirritáció szteroid krémmel és  gyulladáscsökkentő szerekkel, például ibuprofénnel kezelhető a fájdalom enyhítésére.

Súlyos égési sérüléseknél műtétre lehet szükség, hogy új bőrt ültessenek a sérült felületre. Tehát érdemes a növényt messzire elkerülni!    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után