Extrém ritka, 250 évente előforduló időjárási esemény éri el Nagy-Britanniát 1

250 évente egyszer előforduló időjárási esemény éri el hamarosan az Egyesült Királyságot, és kellemetlen télies hőmérsékletet hoz magával.

Extrém ritka, 250 évente előforduló időjárási esemény éri el Nagy-Britanniát 3

A hirtelen sztratoszférikus felmelegedés vagy angolul Sudden Stratospheric Warming (SSW) egy speciális időjárási jelenség, amely drámai változásokhoz és szélsőséges hideg eseményekhez vezethet. A hirtelen sztratoszférikus felmelegedés (SSW) okolható a hírhedt „Beast from the East”-ért 2018 márciusában, amikor egy téli vihar sújtott le a Brit-szigetekre, és heves havazást, jeget és erős szelet hozott. A vihar 17 halálos áldozatot követelt, és az ország nagy részét teljesen megbénította.

A meteorológiai intézet elmondása szerint, az Északi-sark feletti gyors nyugati szelek gyengülése, amelyet összefoglaló néven Polar Night Jet-nek neveznek, akkor következik be, amikor a természetes időjárási minták vagy a légkör alsó részén tapasztalható zavarok megzavarják az áramlást, és ahhoz hasonló jelenség zajlik le mint mikor a hullám megtörik a tengerparton.

Amikor ez megtörténik, „a hideg levegő nagyon gyorsan leereszkedik a sarki örvényben, és ennek következtében a sztratoszféra hőmérséklete nagyon gyorsan, néhány nap alatt akár 50 °C-kal is emelkedik”. Ez a folyamat az úgynevezett hirtelen sztratoszféra-felmelegedés, amely jellemzően „10 és 50 km között a Föld felszíne felett megy végbe”, vagyis mi idelent nem észleljük a melegítő hatást.

Ez azt jelenti, hogy Észak-Európában és az Egyesült Királyságban valószínűleg hosszú ideig száraz, hideg idő lesz. Ezzel szemben Dél-Európában enyhe, nedves és szeles idő várható, amikor SSW következik be. Hideg keleti szél alakulhat ki ezeknek a területeknek a peremén, ami potenciálisan a hőmérséklet csökkenéséhez és a havazáshoz vezethet, ahogy az a 2018-as keleti szörny „Beast from the East”esetében is történt.

A meteorológiai intézet hangsúlyozta, hogy a sztratoszférikus hirtelen felmelegedés nem minden évben következik be, és nem mindig befolyásolja időjárásunkat. Még ritkább, hogy egy év alatt három SSW esemény történik, ami ezen a télen, 2023 novembere és 2024 márciusa között megtörténik. Adam Scaife professzor, a Met Office hosszú távú előrejelzési részlegének vezetője elmondta, hogy ugyanabban a téli időszakban három SSW esemény 250 évben egyszer fordul elő.

Bár az esemény nem mindig vezet a hőmérséklet zuhanásához, az SSW-k 70 százaléka hideg időjárási körülményeket eredményez. Jelenleg az SSW-ket körülbelül egy hétre előre lehet megbízhatóan előrejelezni – közölte a Met Office.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után