Évi £500-ba kerülhet a Brexit fejenként mindenkinek Nagy-Britanniában a legújabb elemzés szerint 1

Theresa May Brexit-terve évi £500-jába kerülhet az embereknek, figyelmeztettek gazdasági szakértők. Egy megállapodás nélküli Brexit pedig évi £800-os kiesést jelentene az átlagember számára.

Évi £500-ba kerülhet a Brexit fejenként mindenkinek Nagy-Britanniában a legújabb elemzés szerint 3

A National Institute of Economic and Social Research (NIESR) kutatóintézet elkészítette első számításait a Chequers ajánlatot illetően, ami meggyengítené a gazdasági kapcsolatokat. A baljós előrejelzés Jeremy Hunthoz, a külügyminiszterhez köthető, aki szerint már elkerülhetetlen, hogy megállapodás nélkül zúgjon ki az ország az EU-ból, kivéve ha az EU kompromisszum felé hajlik.

A bécsi tárgyalás után így nyilatkozott: „Jelenleg a megállapodás nélküli Brexit felé tartunk önszántunkon kívül.”

Ez jelentős változás ahhoz képest, hogy múlt héten még csak „valós veszélyről beszélt”.

A NIESR tanulmány figyelmeztette a brit gazdaságot, hogy negatív rekorddöntés szélén áll, ami a gazdasági növekedést illeti, 2012 óta. És mindebbe a Brexitet még bele sem kalkulálták.

Évi £500-ba kerülhet a Brexit fejenként mindenkinek Nagy-Britanniában a legújabb elemzés szerint 4

Ezzel ellentétben a Chequers utáni white paper az EU-val együttműködve védené a javakat, a szolgáltatásokat viszont nem, pedig ezek teszik ki a brit gazdaság 80 százalékát. Éppen ezért, az ország szolgáltatóipara egy emberként támadta az ötletet. A Commercial Broadcasters Association úgy fogalmazott, hogy „a busz alá vetették őket”.

Az elemzésben konklúzióként nagyjából az áll, hogy amennyiben a kilépés megtörténik és a puha Brexit valósul meg, az éves szinten minden Nagy-Britanniában élőnek fejenként 500 font veszteséget fog okozni, míg a megállapodás nélküli kilépés esetén ez az összeg 800 font durván évente. A tanulmány egyébként nem kalkulált a produktivitást érintő változásokkal, amik a veszteségeket akár duplázhatják.

Az EU-t támogató politikusok ezt is annak a bizonyítékának tekintik, hogy szükség van egy új referendumra, amit a The Independent is támogat, a Final Say kampányával.

Vince Cable, a liberáldemokraták vezetője ezt mondta: „Ezek a számok egyértelművé teszik az emberek számára, hogy országszerte rosszabbul jár mindenki, ha kilépünk az EU-ból. Senki sem arra szavazott, hogy kevesebb pénz legyen a zsebében, senki sem érdemel büntetést a konzervatívok által kreált káosz miatt.”

Alison McGovern, a People’s Vote kampány munkáspárti támogatója pedig így vélekedett: „Ez a kulcsfontosságú beszámoló jól mutatja, hogy nagyon nehéz pozitívumot találni a Brexitben. Mi több, tudjuk, hogy a termelő ágazatokat éri majd a legnagyobb csapás. És a nemzeti gazdasági helyzet megfosztja az országot majd attól, hogy közszolgálati infrastruktúrába invesztáljon.”

Eközben Bécsben Mr Hunt ismét azt állította, hogy az EU is megissza a levét annak, ha nem támogatja a Chequersben elfogadott tervezetet, mint pragmatikus megoldást.

A tárgyalás után ezt írta a Twitterre: „A legjobbakat szeretnénk az EU-nak is, de komoly veszélye áll fenn egy csúnya válásnak, ami egy geostratégiai baklövés lenne. Ne tegyük ezt egy olyan pillanattá, amikor egy hibáról majd 20-30 évig is beszélünk.”

A NIESR szerint 1.4%-kal növekszik majd a brit gazdaság 2018-ban, és várhatóan 1.75%-kal a következő években, de csak ha maradás közeli megállapodás születik.   Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra    Forrás

Megosztás