Erzsébet királynő lehet az utolsó uralkodó: megváltozhat Nagy-Britannia államformája 1

A brit monarchia gyenge lábakon állhat 2030-ra, akár az államforma is módosításra kerülhet — mondja egy történész.

RT_prince_george_royal_family_jt_150613_12x5_1600

Dr Anna Whitelock törénész szerint — aki a Royal Holloway-nél dolgozik Londonban —, a monarchia támogatása a királynő személyéhez kötődik, nem pedig magához az intézményhez. Több kérdés fogalmazódott meg a tekintetben, hogy a modern társadalomban ugyanolyan fontos-e a királyság, mint régen. A következő kérdések vetődtek fel, például: „Mi a fenének van nekünk szükségünk erre a meg nem választott családra? Mit képvisel ma Britanniában?” Whitelock szerint, a válasz a kérdésre: a királynő miatt.

Úgy gondolja, hogy amikor a királynő már nem lesz a trónon, ami a következő két évtizedben bekövetkezhet, a monarchiát olyan megpróbáltatások érik majd, mint még soha ezelőtt. Szerinte, a kérdést olyan megbeszélések és viták fogják övezni, mint eddig még soha.

„Ahogyan a monarchiához jobban kötődő idősebb generáció kihal, úgy lesz egyre nyomasztóbb a királyág intézménye, és egyre kritikusabb hangok kelnek majd erőre vele kapcsolatban.” — mondta a történész.

Hozzátette, hogy 2030-ra, szerinte már határozott követelések lesznek a monarchia felszámolására. „Nem azt mondom, hogy nem lesz monarchia. Inkább azt, hogy a monarchia, mint fennállásának a célja, amiről szól — lesz megkérdőjelezve, és kerül olyan kihívások elé, mint eddig még soha.”

A monarchia támogatottsága az elmúlt 25 évben, érte el a csúcspontját — a királynő uralkodása alatt —, amikor is 2012-ben a szavazók 80%-a támogatta a monarchia fennmaradását. Ez az arány 65% volt Wales hercegének és Cornwall hercegnőjének az esküvője idején 2005-ben, és 69% 1993-ban, a királynő borzalmas évét követően. (1992-ben ugyanis, számos családi botrány követte egymást a királyi családban, ráadásul, egy tűzvész 60 millió font kárt is okozott a Windsor Palotában.)

Mindezek ellenére, az elmúlt években, a monarchia támogatottsága 73%, az Ipos MORI elemzése szerint. 2012-ben, a britek 90%-a elégedett volt a királynő uralkodásával, azonban, Diana Wales-i hercegnő halálát követően, ez az arány 66%-ra esett vissza.

Dr Whitelock szerint, a királynő személye, és ahogyan uralkodik, tiszteletet vívott ki maga körül, hiszen „ő egy nagyon csodálatos nő, függetlenül attól, hogy a monarchia pártján áll-e valaki, vagy sem.”

Dr Whitelock elismerte, hogy nehéz előre jelezni, mi is fog történni majd a királysággal ezen a téren. Ami biztos, az az, hogy jelenleg a királynőnek nagy a támogatottsága, azonban a probléma az, hogy ez a királynőnek szól, nem pedig a monarchiának. A Buckingham Palota úgy döntött, hogy nem kíván reagálni Dr Whitelock tanulmányára.   Forrás: www.independent.co.uk

[fblike]

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után