Emelkedtek a fizetések Nagy-Britanniában, ráadásul 10 éve nem látott ütemben 1

A dolgozók átlagos alapfizetése Nagy-Britanniában közel tíz éve nem emelkedett ennyit, mint az elmúlt negyedévben, derült ki a legfrissebb hivatalos statisztikai adatokból.

Emelkedtek a fizetések Nagy-Britanniában, ráadásul 10 éve nem látott ütemben 3

Az ONS, vagyis Office for National Statistics, ami a brit statisztikai hivatal, a legfrissebb, keddi jelentésében közzétette, hogy a dolgozók alapbére (a különböző bónuszok figyelembe vétele nélkül) átlagosan 3.1%-ot emelkedett 2018-ban június és augusztus közötti időszakban, a 2017-es adatokhoz viszonyítva.

Ilyen mértékű emelkedésre 2009 eleje óta nem volt példa Nagy-Britanniában. A bónuszokat is figyelembe véve az emelkedés 2.7%-os, ami egy hangyányit meghaladja a London belvárosában dolgozó elemzők 2.6%-os előrejelzését. A Bank of England vezető közgazdásza, Andy Haldane azt nyilatkozta egy beszédében az előző hét folyamán, hogy már látja „egy szebb jövő kezdetét”, ami a brit fizetések alakulását illeti.

A bank az alapkamatot 0.75%-ra emelte augusztusban, amire szintén 10 éve nem volt példa. Emellett az előrejelzések pedig azt mutatják, hogy 2019-re 3.25%-os, 2020-ra pedig 3.5%-os emelkedés várható majd, a heti átlagfizetésekben.

Emelkedtek a fizetések Nagy-Britanniában, ráadásul 10 éve nem látott ütemben 4

„Arra számítunk, hogy a reálbérek emelkedni fognak az elkövetkező egy évben, ami megnöveli majd a fogyasztók kiadásait, mivel nő a hajlandóságuk a vásárlásra, és ezáltal a GDP növekedési üteme is emelkedni fog 2019-ben.” – nyilatkozta Thomas Pugh a Capital Economics-tól.

Ami azonban egy kis üröm az örömben még mindig, hogy bár a bérek szépen emelkedésnek indultak, ha a reálbérek alakulását nézzük, vagyis az inflációt is belevesszük a képletbe, akkor a fizetések valós értéke mindössze 0.7%-ot emelkedett a fent említett időszakban. Sőt, ha a nagy gazdasági válság előtti időszakig visszatekintünk, akkor kiderül, hogy ma 2018-ban Nagy-Britanniában a fizetésünk reálértéke még 10 évvel a válság után is 3%-kal a 2007-es értékek alatt van. Ez azt jelenti, hogy durván heti £14-tal még most is kevesebbet keresünk, mint 2007-végén.          Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás 

Megosztás