Eltörlik Magyarországon a lakástakarékok állami támogatását, ami rengeteg külföldi magyart érint 1

A magyar kormány egy új módosító javaslat alapján megszünteti a lakástakarékpénztári konstrukciók állami támogatását. Ez számtalan külföldön élő magyart is érint, ugyanis az Angliában vagy épp a világ más részein élő magyarok közül igen sokan rendelkeznek lakástakarékkal.

Eltörlik Magyarországon a lakástakarékok állami támogatását, ami rengeteg külföldi magyart érint 3

A Magyarországon már jó két évtizede működő konstrukció megszüntetését azzal indokolták, hogy “nem szolgálja eredményesen az otthonteremtési célokat, miközben a szolgáltatók az állami támogatás egy részén is extraprofitot realizálnak.” A lakástakarék, vagy lakás-előtakarékosság, egy mostanáig államilag támogatott megtakarítási forma volt, ahol az éves befizetést az állam 30%-kal támogatja, de maximum évi 72 ezer forinttal. Jó lehetőség annak, aki valamilyen lakáscélú tervet akar megvalósítani, vagy aki ingatlan jellegű vagyon gyarapítást szeretne elérni.

Az is elhangzott, hogy a lakástakarék-program költséges, de nem hatékony konstrukcióvá vált az állam és az adófizetők számára egyaránt, ráadásul nem épülnek új ingatlanok, ami a kormánynak a célja.

Azonban a dolgok hátterében lehet hogy mégis inkább az áll, hogy a CSOK jobban szolgálja a kormány céljait ezen a területen, vagyis a lakás-támogatást gyerekvállalással társítanák. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény 2015-től felváltotta a szocpolt, és vissza nem térítendő állami támogatásként hozzájárul a családok otthonteremtéséhez. A CSOK mértéke a meglévő (vagy vállalt) gyermekek számától függően akár 10 millió forint is lehet.

Eddig idén már több, mint 70 milliárd forintra rúghat már a lakástakarékokra adott állami támogatás mértéke, miközben 2010 óta a négy lakástakarékpénztári szolgáltató közel 60 milliárd forint extraprofitot tett zsebre.

A portfolio.hu közvéleménykutatást is végez az olvasói közt azzal kapcsolatosan, hogy mit gondolnak az emberek a támogatás megszüntetéséről. Elég egyértelműen látszik a válaszokból, hogy rengetegen elégedetlenek a döntéssel, ugyanis az emberek több, mint fele (56%) szerint rossz döntés a teljes eltörlés, míg ezzel szemben a válaszadók mindössze 13 %-a mondja azt, hogy sok volt a visszaélés és egyetértenek a vele.

“A már eddig megkötött szerződésekre kifizetik az állami támogatást, de a hatályba lépéstől számítva viszont nem igazán lesz értelme lakástakarékot kötni, hiszen ebben a konstrukcióban éppen az volt a jó biznisz, hogy az állam hozzátett 30 százalékot a lakáscélú megtakarításhoz.” – tette hozzá az Index.

A módosítást már tárgysorozatba vette az Országgyűlés gazdasági bizottsága, és a parlament kivételes eljárásban kíván foglalkozni vele. Ez annyit jelent, hogy hétfőn megtárgyalják és kedden már szavazhatnak is az állami támogatás eltörléséről.     Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás 

Megosztás