Elképesztő, több mint félmilliós tömeg vonult az utcákra Londonban a kilépés ellen tüntetni 1

Közel 700 ezer Brexit ellenes tüntető vett részt az utóbbi évtized lenagyobb tüntetésén a brit fővárosban egy második népszavazás kiharcolásáért.

Elképesztő, több mint félmilliós tömeg vonult az utcákra Londonban a kilépés ellen tüntetni 3

A becslések szerint nagyjából 670 ezer ember gyűlt össze London belvárosában a People’s Vote felvonulás nevet kapó rendezvényre a szombati nap folyamán, derült ki a szervezők nyilatkozatából. Ez volt az eddigi összes Brexites tüntetés közül a legnagyobb. Sőt, akármilyen egyéb londoni megmozdulások közül is az elmúlt évtized legnagyobb tüntetéséről beszélhetünk. Utoljára ennél nagyobb tüntetés 2003-ban volt a brit fővárosban, amikor az iraki háború ellen vonult a nép az utcákra.

Elképesztő, több mint félmilliós tömeg vonult az utcákra Londonban a kilépés ellen tüntetni 4

A képek és a légi felvételek magukért beszélnek. Mindenhol csak embberek voltak számos utca teljes szélességében kilométer hosszan. A meginterjúvolt tüntetők mind arról számoltak be, hogy akkora tömeg van, hogy szinte mozdulni sem lehetett.

A tüntetés a Park Lane-től indult, és a Parliament Square-nél fejeződött be, ahol számos politikus és celeb tartott beszédeket, olyanko, mint Anna Soubry, Chuka Umunna vagy a liberáldemokraták vezetője, Sir Vince Cable.

Elképesztő, több mint félmilliós tömeg vonult az utcákra Londonban a kilépés ellen tüntetni 5

„Meg kell engedni, hogy a szavazók saját maguk mérlegeljék a kilépés mellett és ellene szóló valós érveket, és ezt követően tudják csak hitelesen áldásukat adni a kilépésre, máshogy nincs értelme.” – nyilatkozta South Devon parlamenti képviselő.

Többen is elmondták a beszédeikben, hogy az ellenzéknek össze kellene fognia, és a munkáspárt vezetőjének, Jeremy Corbyn-nak kellene az élre állni. London jelenlegi polgármestere, Sadiq Khan is tartott egy rövidebb beszédet, míg a közösségi oldalakon pedig számtalan celeb posztolt, hogy részt vesz a hatalmas megmozduláson.

Elképesztő, több mint félmilliós tömeg vonult az utcákra Londonban a kilépés ellen tüntetni 6

A skót vezető Nicola Sturgeon egy videoüzenetben szólította meg a tömeget: „Hadd mondjam ki tisztán és érthetően, hogy ha arra kerül a sor, az SNP parlamenti képviselői támogatni fognak egy olyan szavazást, ahol a lehetőségek közt ott van az EU-ban maradás is. Ahogyan a kormány kezeli a Brexit tárgyalásokat, az kaotikus, inkompetens, és szégyenletes.”

Elképesztő, több mint félmilliós tömeg vonult az utcákra Londonban a kilépés ellen tüntetni 7

„Két éve azt mondogatták nekünk, hogy a megállapodás nélküli kilépés jobb, mint egy rossz megállapodás, erre most a miniszterelnökünk nyomást gyakorol mindenkire, hogy egy rossz megállapodásba menjünk bele, azért, mert az egyezség nélküli kilépés katasztrofális lenne az ország jövőjére nézve.”

A megkérdezettek közt rengetegen voltak, akik azt nyilatkozták, hogy a kilépésre szavaztak 2016-ban, és most itt tüntetnek a maradásért. Olyan is volt, akik a jövőjét félti, aki a barátnőjének nem tud vízumot szerezni. Oyan is volt aki azt ecsetelte, hogy rengetegen vannak, akiket érint a bevándorlás kérdése, és pont ők azok, akiknek szinte semmi beleszólásuk nincs, és a véleményüket sem kérdezik meg a témáról.

Az egyik Downing street-i szóvivő még a tüntetés kezdete előtt nem sokkal azt reagálta az eseményre, hogy az embereknek joguk van felszólalni a témával kapcsolatban, azonban a miniszterelnök már jópárszor egyértelműen kihangsúlyozta, hogy mit is gondol egy újabb népszavazásról.              Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás 

Megosztás