Elképesztő magasan, új rekordon az üzemanyag ára Nagy-Britanniában, és „a java még csak most jön” 1

A benzin ára új csúcsra, 178,5 pennyre emelkedett literenként, mindeközben pedig a járművezetők szövetségei arra figyelmeztettek, hogy „a legrosszabb még hátravan”.

Elképesztő magasan, új rekordon az üzemanyag ára Nagy-Britanniában, és „a java még csak most jön” 3

A benzin ára mindössze 24 óra alatt újabb 0,6 pennyel drágult kedd reggel, és eközben a gázolaj literenkénti ára is 185,2 pennyre emelkedett. A sofőröket figyelmeztették, hogy az „ijesztő” benzinárak ezen a héten várhatóan elérik a 180 pennyt literenként, az RAC pedig felszólította a kormányt, hogy avatkozzon be a benzinkutaknál, és segítse a családok költségeinek csökkentését.

Azt mondták, hogy az ilyen mértékben megugró árak „gyorsan nemzeti szintű válsággá válhatnak”, és a legrosszabb még hátravan. Hozzátették emellett, hogy „radikális kormányzati beavatkozásra” van szükség, mivel az Experian Catalist adatszolgáltató cég adatai szerint a benzin literenkénti ára közel 6 pennyel emelkedett az Egyesült Királyság kútjainál átlagosan a félévi iskolai szünet alatt.

Egy liter benzin átlagos ára vasárnap elérte a 177,9 pennyt a május 27-i 172,1 pennyhez képest. A gázolaj literenkénti ára pedig 182,7 pennyről 185 pennyre emelkedett ugyanebben az időszakban. Az RAC arra figyelmeztetett, hogy az ukrajnai háború miatt emelkedő olajárak miatt „még ennél is rosszabbá fog válni a helyzet”. “Mivel az olaj hordónkénti ára jelenleg 120 dollár felett van, a font árfolyama pedig még mindig 1,2 dolláron van, rövidesen még rosszabb lesz” – mondta Simon Williams, az RAC egyik szóvivője.

„Sajnos arra számítunk, hogy a benzin átlagára ezen a héten átlépi a 180 pennys határt, a gázolaj pedig tovább halad 190 penny felé. Sürgősen radikálisabb kormányzati beavatkozásra lesz szükség, legyen szó akár az üzemanyagadó további csökkentéséről, akár az áfacsökkentésről.” – mondta.

„Ahogy a helyzet jelenleg kinéz, a sofőrök biztosan nem fognak tudni megbirkózni ezzel a szintű emelkedéssel, hacsak nem tesznek valamit a megsegítésükre.”

Rishi Sunak pénzügyminiszter március végén 5 pennyes üzemanyagadó-csökkentést vezetett be, de ez a politika keveset hatott az üzemanyagárak emelkedésének lassítására. A benzin ára májusban 11 pennyel emelkedett, ami a valaha volt második legnagyobb havi emelkedés az RAC szerint.

Az AA szóvivője, Luke Bosdet azt mondta, hogy „döbbenet ami a benzinkutaknál történt az elmúlt hetekben”. „Nem csoda, hogy a sofőrök közel fele otthon maradt a királynő jubileumi ünnepsége alatt.” – tette hozzá.

A megugrás mögött elsősorban az áll, hogy az olaj hordónkénti ára március vége óta először ugrott vissza 120 dollár fölé, illetve az a tény, hogy a nyár érkeztével mindenki többet használja a kocsiját, tovább növeli az üzemanyag iránti keresletet.        Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után