Eldőlt! Kilép Nagy-Britannia, az alsóház elfogadta a törvényjavaslatot 1

A parlamenti képviselők elsöprő többséggel megszavazták, hogy Theresa May kezdje el az 50. cikkely életbe léptetését, ezáltal pedig a tárgyalásokat is az Unióval a „válásról”.

brexitbill0802d

Az Alsóház a harmadik kör megfontolás után elfogadta a törvényjavaslatot, ami megengedi a miniszterelnöknek, hogy megkezdje a kilépés folyamatát és az 50. cikkelyt aktiválja. Két nap megbeszélés után érte el a tervezet a végső fázisát az Alsóházban szerdán, ahol végül 492 : 122 arányban, tehát 372 szavazat többséggel fogadták el. A képviselők a kiegészítésekről még a végső döntés előtt szavaztak. Most már csak a Felsőházban kell átmennie a javaslatnak ahhoz, hogy May az ígéretei szerint legkésőbb áprilisig elkezdhesse a folyamatokat.

Volt némi feszültség a pártelnök szavazata körül a munkáspártban, ugyanis Jeremy Corbynt sokan támadták saját pártján belül. Egy munkáspárti forrás azt mondta korábban, hogy Corbyn teljesen biztos abban, hogy támogatja árnyékkormányát, és megszavazza a javaslatot. Azonban a szavazás előtt nem sokkal Clive Lewis, az árnyékkormány gazdasági titkára váratlanul visszavonult.

A képviselő azt mondta, nagyon „nehéz szívvel” nyújtotta be a lemondását, mivel ő azt tervezte, hogy az 50. cikkely ellen szavaz, és szembemegy ezzel Corbynnal. „Nem szavazhatok valamire, amiről hiszem, hogy végül károkat okoz annak a városnak, amelyet szeretek és tisztelek.” Corbyn ezen felül még kicsivel több ellenállást tapasztalhatott a tagok részéről is, ugyanis a végső döntésnél 52 munkáspárti képviselő szavazott a javaslat ellen, öttel több, mint az előző szavazáson. Diane Abbott árnyék-belügyminiszter, aki múlt héten nem tudott jelen lenni a szavazáson, most az 50. cikkely aktiválását támogatta voksával. Corbny még Lewis lemondásával kapcsolatban hozzátette, hogy „Minden jót kívánok neki, és továbbra is várom a közös munkát vele a jövőben.” Arra a kérdésre, hogy ez vajon azt jelenti-e, hogy még visszatérhet az árnyékkormányba, egy munkáspárti forrás azt felelte, hogy „semmit sem zárnék ki”.

A szavazás után Corbyn a következőt írta ki Twitterre: „Az igazi harc most kezdődik. A következő két évben a pártunk mindent megtesz, hogy a Brexit védje majd a munkahelyeket, életminőséget, és a gazdaságot.”  A munkáspártból olyan tisztségviselők szavaztak egyébként a cikkely ellen, mint Rosena Allin-Khan, Kevin Brennan, Lyn Brown, Ruth Cadbury, Rupa Huq, Chi Onwurah, Stephen Pound, Andy Slaughter, Catherine West, Alan Whitehead és Daniel Zeichner. A javaslat második körös megfontolása során a pártjából 47-en is akarták, hogy Corbyn ne támogassa az Unióból való kilépést, és valószínű volt, hogy emiatt most is támadásokra számíthatott.

A konzervatívok közül egyedül a volt kancellár, Ken Clarke szavazott a tervezet ellen. A múlt heti szavazáson az arány 498 : 114 volt, ami után David Davis azt mondta, hogy „ez egy nagy többség ahhoz, hogy végre elkezdhessünk tárgyalni az Unióval”, valamint hogy „tiszteli a mindkét oldalon megjelenő erős véleményeket.” A szavazás után közleményében elmondta: „Egy történelmi szavazást láthattunk ma – a nagy többség már támogatja a tárgyalások megkezdését, azért, hogy új, erős szövetségeket köthessünk a tagállamokkal. Komoly vita volt – de ez teljesen elvárható is – az ország minden táját képviselő tagok között, és én nagyon tisztelem a véleményeket minden oldalon. A döntés az Uniós tagságról az emberek kezében volt, mi pedig őket szolgáljuk. Eljött az idő, hogy mindenki, aki a népszavazáson a kilépés mellett voksolt, összefogjon, hogy létrehozhassunk egy kedvező, sikeres megállapodást az országunk számára.”

Egy kormánypárti forrás figyelmeztette a Lordokat, hogy ne próbálják késleltetni a tervezet megszavazását a Felsőházban sem. „A Lordok óriási nyomás alatt lesznek a nyilvánosság által, ha most megpróbálják hátráltatni a javaslatot – most már együtt kell működniük, és megadni a brit népnek, amit akarnak.” – mondta a forrás.  Forrás: Standard   Hirdetőinknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után