A brit parlament szavazott arról, hogy a kilépés után megkapjuk-e az állandó tartózkodási engedélyt 1

A Parlamentben nem szavazták meg azokat a kiegészítésre tett javaslatokat, amelyek célja az lett volna, hogy az Uniós állampolgárok kapjanak állandó tartózkodási engedélyt az EU-ból való kilépés után.

parlament-szavazas

A kormány sikeresen megakadályozta, hogy a védő kiegészítést bele kelljen foglalnia a tervezetbe, az Alsóházban szerdán 332 : 290 arányban vetették el. Három konzervatív képviselő szavazott a javaslat mellett, Ken Clarke, Andrew Tyrie, és Tania Matthias. A liberális demokraták azonban azt mondták, szinte biztosak benne, hogy a munkáspárti lordok között van annyi támogatója a javaslatnak, hogy a kiegészítés végül életbe léphessen, miután a Lordok háza elé kerül. „A liberális demokraták legfontosabb törekvése lesz, hogy megvédjék ezeknek az állampolgároknak a jogait. Kiegészítéseket terjesztettünk az Alsóház elé ebben az ügyben, és meg fogjuk tenni a Felsőházban is.” – mondta a felsőházi liberális demokrata vezető, Dick Newby. „Hisszük, hogy van minden oldalról annyi támogatónk, hogy meg tudjuk végül adni azt a támogatást, amit a kormánynak kellett volna azoknak az embereknek a millióinak, akik úgy döntöttek, az országunkat választják otthonuknak.”

Mindkét párt tervezi, hogy az EU-s munkavállalók védelméért tesz majd kiegészítő javaslatokat a Felsőházban, bár a munkáspárt szerint „naivak” lennének azt hinni, hogy bármilyen szavazást már végső döntésként kezelhetnek. Köztudott, hogy a lordok hajlamosak a kérdéseket nem pártpolitikai szemléletből nézni, így el lehetne nyerni akár szimpatizáns konzervatívokat, vagy függetleneket is.

Az alsóházi szavazás előtt a volt kulturális miniszter, Ed Vaizley azt mondta, a konzervatív képviselőket Amber Rudd belügyminiszter biztosította az EU-s polgárok jogainak védelméről a kilépés után is. A levelében azt mondta, hogy bármilyen fennakadás problémaként kezelése kevésbé fontos, mint az időzítés betartása, hiszen több uniós állam is azt mondta, nem lesznek egyezkedések hivatalos értesítés nélkül. Amber Rudd ezen kívül azt is írta, hogy az EU-s polgárok jogai csak akkor fognak változni, ha a Parlament elfogadja majd az új bevándorlási törvényt. „Maga a kilépésről szóló törvény nem fogja megváltoztatni a migrációs rendszerünket. Ezt majd egy külön bevándorlási törvénytervezet keretében fog megtörténni, tehát semmi nem fog változni az EU-s állampolgárok számára a Parlament beleegyezése nélkül.” Rudd ezen kívül kijelentette, hogy támogatja a már itt élő uniós polgárok jogait, valamint egy új bevándorlási törvény kialakítását is azok számára, akik már a kilépés után érkeznének.

Vaizey azt mondta, nemrégiben 150 emberrel tartott nyílt megbeszélést, akik közül sokan kutatók és tudósok az Unió más államából. „Teljesen kétségbe vannak esve, és szükségük van megnyugtatásra a kormány részéről.” Azt még azért hozzátette, hogy őt egyelőre „megnyugtatta Amber Rudd levele, valamint hogy a miniszter ezeket a kijelentéseket később megerősítette.” Mikor azonban a liberális demokraták azt kérték, hozza nyilvánosságra a levelet, beismerte, hogy lehet, ezt nem tudja megtenni. „Úgy kezdődött, hogy ’Kedves kolléga’, tehát lehet csak nekem szólt. Lehet csak privát használatra szánták, hogy megnyugtassam a velem kapcsolatban álló kiemelkedően tehetséges uniós polgárokat, akik az országban vannak. Végülis még csak 11 éve vagyok a párt tagja, még mindig tanulom az etikettet.” Egy No10 szóvivő hozzátette, hogy „ez a levél csupán megismétli a miniszterelnök már nyilvános ígéreteit. Tudjuk, hogy ez a kérdés aggasztja leginkább a képviselőket, ezért nagyon fontos számára, hogy megnyugtasson mindenkit.”

Caroline Lucas, Green párti képviselő a kiegészítés mellett voksolt. „Az, hogy a miniszterelnök visszautasítja, hogy biztosítsa az uniós polgárok jogait most, mikor meg tudná tenni, kegyetlen és őszintén szólva eléggé immorális. Emberek életéről beszélünk, amit nem lehet úgy kezelni, mint egy nagy megállapodás kis részét.”

A Brexit miniszter, David Jones azt mondta, olyan egyértelműek voltak az uniós lakosok sorsáról, amennyire csak lehetséges egyelőre. „A kormány tudja, hogy az országunkban élő EU állampolgárok kérdése kiemelkedően fontos, és mindenképpen a fő prioritásaink között lesz ennek a tisztázása. Ezt azonban csak azután tudjuk megtenni, hogy a tárgyalások az Unióval megkezdődtek.” A brit parlament alsóháza végleg zöld utat adott a kilépésnek, amiről itt olvashattok bővebben, akit pedig az érdekel, hogyan lehet megszerezni az állandó tartózkodási engedélyt, az ide kattintva megtalálja.  Forrás: Guardian   Hirdetőinknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után