David Davis kevesebb, mint egy óra után otthagyta a Brexit tárgyalásokat, és visszatért Westminsterbe.

A Brexit tárgyalásokon Britanniát képviselő Davis rövid látogatást tett Brüsszelbe, körülbelül 15 percet töltött kettesben az Unió hivatalos képviselőjével, Michel Barnierrel – ezt a csevegést „barátságosnak és pozitívnak” mondta. De mikor aztán „áttértek a munkára” a média jelenlétében, David Davis már csak nagyon rövid ideig maradt, és vissza is tért nemsokára Londonba.

A kormány nevében nyilatkozó szóvivő az újságírók kérdéseire válaszolva megcáfolta, hogy Davis azért vette volna ilyen sietősre a figurát, mert vissza akart érni az alsóház ülésére azért, hogy egy munkáspárti javaslat ellen szavazzon. Ez azért merült fel, mert a kormány a kínosan sikerült választások óta küszködik a többségével minden egyes szavazás alkalmával, ráadásul May nemrég utasította rendre a kabinetminisztereit is, mivel egymás ellen áskálódtak. A munkáspárt szerint Davis sietős távozása is mutatja, hogy milyen kaotikusak most az állapotok a konzervatív párt berkein belül, a liberális demokraták pedig azon gúnyolódtak, hogy fél nap se telt el, és Davis máris visszasomfordált Angliába.

Davis beszélt még néhány uniós képviselővel a tárgyalások részleteiről, a kormány szóvivője pedig ragaszkodott hozzá, hogy „semmi specifikus oka nem volt annak, hogy ilyen hamar távozott, egyszerűen a mai napra ennyi volt beütemezve, ebben már korábban megegyeztek”. Davis és Barnier arról beszélgetett, hogy milyen feladatokkal bízzák majd meg a csapataikat a tárgyalások előrehaladása érdekében, valamint arról, hogy nagyon várják, hogy a megoldandó problémák velejét feltárják és megoldást találjanak rá.

Valószínűleg Davis csütörtökön tér majd vissza Brüsszelbe, és megint sajtótájékoztatót tartanak majd, amiben összefoglalják a tárgyalások második körében történteket. Addig 4 napig folynak majd a megbeszélések, először egy plenáris ülésen vesznek részt a képviselők, majd kisebb csoportokban igyekeznek megoldásokat találni olyan kérdésekre, mint az állampolgárok jogai, a határvédelem, az Egyesült Királyság fizetési kötelezettségei, vagy az Euratomhoz való viszony.

A források szerint a jelenlévő 98 brit képviselő nagyon „céltudatos”, és nagyon sok kérdést érintettek már, mind francia, mind angol nyelven. „Ahogy az államtitkár úr is mondta, ideje a lényegre térni” – mondta a brit felelős minisztérium szóvivője. „Mindkét oldal leült az asztalhoz, és elkezdték átrágni magukat a komoly gazdasági kérdéseken. Tudjuk, hogy ez egy hosszú és komplex folyamat, de már nagyon várjuk, hogy holnap visszatérjünk a tárgyalóterembe, és továbbhaladjunk.”

A Brexit tárgyalásról egyébként a napokban elterelődött a figyelem, mivel a brit kormányon belül nyilvánosan ellentétek feszülnek. Theresa May a keddi kabinetülésen feddte meg minisztereit, és emlékeztette őket, hogy a „kormány ügyeit és az őket érintő kérdéseket privátban, egymás között kellene megbeszélniük”. Az utóbbi időben különösen Philip Hammondot támadták név nélkül különböző brit lapokban – feltehetően a többi kabinetminiszter -, például azt mondták, leplezetlenül igyekszik „elcseszni” a Brexit sikerességét.

Még sir Keir Starmer, Brexittel megbízott államtitkár is azt mondta, hogy a kormányon belül káosz uralkodik, és David Davis és a politikája még egyáltalán nem áll készen arra, hogy a lényegre térjenek, valamint hogy a kormánypártnak muszáj frissítenie a hozzáállásán. Ezeket az is alátámasztja, hogy a tárgyalásokon a képek tanúsága szerint Davis és csapat előtt egy darab papír sem volt, míg az uniós képviselők előtt egész mappányi anyagok voltak.

Egyre többen akarnak egy második népszavazást

Eközben Angliában egyre többen támogatják a második népszavazás gondolatát egy friss felmérés szerint. Ebből az derült ki, hogy sokan szeretnének egy másik esélyt a döntésre két év múlva, mikor már minden témában megállapodtak a miniszterek, és tisztán látszanak a Brexit utáni állapotok. Ezzel az ötlettel a megkérdezettek 32%-a értett teljesen egyet – hat százalékponttal többen, mint a fél évvel ezelőtti ugyanilyen felmérésen. De ez nem jelenti azt, hogy sínen van a dolog, ugyanis a megkérdezettek 46%-a még mindig úgy gondolja, hogy mostmár a tárgyalások kimenetelétől függetlenül végig kell vinni a kilépést.

Emellett viszont mégis többen vannak azok, akik szerint inkább negatív, mint pozitív hatásai vannak a Brexitnek – 42% gondolja az előbbit, a pozitív oldalon pedig csupán 29% áll. A témához kapcsolódva Tony Blair volt miniszter is kifejtette a véleményét egy szaklapban, szerinte mindenképpen nyitva kellene hagyni a lehetőségét annak, hogy az Egyesült Királyság mégis marad az Unió része, ha úgy alakulnának a dolgok. Azt is hozzátette, hogy ez „a legnagyobb politikai döntés a második világháború óta” és mivel ekkora a tét, sokkal inkább kellene kompromisszumokra törekedni – például arra, hogy az Unió jelentős belső reformokat hajt végre, Britannia pedig marad az EU része.    Forrás Hirdetőknek: [email protected]