Az Uniót képviselő vezető tárgyaló, Michel Barnier szerint a Bexit tárgyalások eddig nem értek el semmiféle átütő eredményt a legfontosabb témákban.

Barnier azt mondta, a brit kormány továbbra is képtelen elfogadható megoldási javaslattal előállni az olyan fontos kérdésekben, mint a kilépés költségeit fedező számla rendezése, vagy az uniós állampolgárok jogai. Azt is hozzátette, hogy az EU továbbra sem hajlandó elengedni azt a kikötést, miszerint a polgáraik jogai felett a kilépés után is az Európai Igazságügyi Bíróság felügyeljen – ettől azonban a brit kormány mereven elzárkózik.

Szerinte ez a kérdés alapjaiban távolítja el egymástól a két tárgyalófelet, de a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy „az állampolgároknak muszáj egy jogi biztosságot érezni ahhoz, hogy zavartalanul élhessék a mindennapi életüket”. Addig pedig nem lépnek tovább a következő napirendi pontra a tárgyalásokon – ami a britek által legfontosabbnak ítélt téma, a kereskedelmi megállapodás -, amíg az Egyesült Királyság nem hajlandó tisztázni ezeket a kérdéseket. Azt is hozzátette, hogy a következő alkalomra a briteknek azt is ki kellene találni, hogy hogyan is tervezik az Ír Köztársasággal a közös utazási területet.

Alig leplezve a frusztráltságát amiatt, hogy a brit kormány folyamatosan elutasítja a „számla rendezését”, azt is kijelentette, hogy „amint az UK hajlandó elismerni a kötelezettségeit, örömmel tárgyaljuk meg velük a részleteket”.

Azt is egyértelművé tette ezután, hogy addig nem lesznek hajlandóak továbbmenni a kérdéskörökkel, amíg May és pártja el nem ismeri pénzügyi felelősségét. „Tudjuk, hogy valakinek mindig kompromisszumot kell kötnie a tárgyalások során, de odáig még nem sikerült eljutnunk. Ez pedig a kilépés költségeit illető kérdés kapcsán merül fel elsőként, kár is lenne tagadni. Világos álláspontokat akarunk végre ezzel kapcsolatban, hogy tudjunk haladni.”

David Davis ezzel egy időben egy nyílt üzenetet tett közzé, amiben azt írta, ragaszkodik hozzá, hogy az Unió és az Egyesült Királyság is felismerje a fontosságát az egymás iránti kötelezettségeik tisztázásának. Azt is tagadta, hogy a kabinetüléseken már olyanok is felmerültek, hogy mi lenne ha mindenféle megállapodás nélkül hagynák ott az EU-t végül 2019-ben. Liam Fox államtitkár azonban ma pont azt nyilatkozta erről, hogy szerinte Anglia „túlélné” az EU-n kívül megállapodás nélkül – Philip Hammond szerint viszont ennek „nagyon, nagyon rossz vége lenne.”

Davis szerint azonban minden kabinetminiszter egyetért abban, hogy egy „büntetés kilépés” senkinek sem lenne jó. „Ezt senki sem akarja – én is és Michel is a lehető legjobban szeretnénk kihozni a helyzetből.” A tárgyalások kapcsán is optimistább volt, mint Barnier, azt mondta, elégedett az eddigi haladásokkal. Szerinte a brit kormány fair és nagylelkű ajánlatot tett az uniós állampolgárok jogaira vonatkozóan, és nagyon sok konkrét kérdésben egyet is értett már a két fél.

„Hosszú, de eredményes tárgyalásokon vagyunk túl a héten. Persze még nagyon sok kérdésben kell megegyezni. Ahhoz, hogy végül ez sikerüljön, mindkét félnek rugalmasnak kell lennie.”

Keir Starmer munkáspárti Brexit-ügyi titkár azonban borúlátóbb, szerinte nagyon aggasztó, hogy milyen kevés előrelépés történt eddig. Azt is hozzátette, hogy aggódnak a brit vállalkozásokért és közösségekért, mivel lehet, hogy akár októberig is bizonytalanságban maradnak – akár addig is tolódhat a kereskedelmi megállapodás tárgyalása. „Már 113 nap telt el az 50. cikkely életbe léptetése óta, és lényegében a haladás, ami azóta történt, 0 – még a legalapvetőbb kérdésekben is. Minden egyes nappal nagyobb az esélye egy katasztofális Brexitnek” – tette hozzá a liberális demokraták szóvivője.    Forrás Hirdetőknek: [email protected]