Egyre nagyobb aggodalmak vannak az új Covid variáns kapcsán - Nagy-Britannia előrehozta az új oltási programját 1

Egy új, gyorsan terjedő koronavírus variáns miatt kongatják a vészharangokat a közegészségügyi szakértők az Egyesült Államokban, miközben országszerte nő a megbetegedések száma. Az Egyesült Királyság „leengedte a pajzsát” a Coviddal kapcsolatban, és „teljesen vakon van azzal kapcsolatosan, ami történik” – figyelmeztetett egy tudós, mivel egyre nőnek az aggodalmak a koronavírus új BA.2.86 változatával kapcsolatban.

Egyre nagyobb aggodalmak vannak az új Covid variáns kapcsán - Nagy-Britannia előrehozta az új oltási programját 3

A kormány ezen a héten előrehozta az őszi Covid emlékeztető oltási programját, válaszul az új változat terjedésének felfedezésére, amely hasonló számú mutációt tartalmaz, mint az Omicron és a Delta, és amelyet az Egyesült Királyságban és a világ számos más országában észleltek mostanra. Az orvosok arra figyelmeztettek, hogy a BA.2.86 változat – amit nem hivatalosan „Pirolának” kereszteltek el – aggodalomra adhat okot, mivel az Omicron új, erősen mutálódott változata, amelynek köszönhetően számos országban, köztük az Egyesült Államokban is megugrott az esetek száma.

A Yale Medicine csütörtöki közleménye szerint az új változat több mint 30 mutációt tartalmaz a koronavírus külső felületén található tüskeproteinjében, amely segít bejutni az emberi sejtekbe és megfertőzni azokat. Míg a tudósok közül sokan örömmel fogadták az „elővigyázatossági okból hozott” döntést, a BA.2.86 új variáns szerepe a következő hónapokban még korántsem egyértelmű.

Noha sokan optimisták és azt mondják, hogy az emlékeztető oltást valamennyi védelmet nyújt, néhány virológus elismerte, hogy „még nem tudjuk”, hogy minden esetben megfelelő védelmet nyújt-e majd, mivel a sok mutáció azt is jelentheti, hogy egyáltalán nem hat ellene az oltás.

De mivel még nagyon friss a dolog és eddig csak egy esetet erősítettek meg Angliában, és egy másikat a skóciai közegészségügy csütörtökön, az új törzset jelenleg még nem sorolják az „aggodalomra okot adó változatok közé”. A tudósok számára sokkal aggasztóbb, hogy a nyári szünet után „gyengülő immunitással” térnek vissza a gyerekek az iskolákba és a felnőttek pedig az irodákba.

Míg az Országos Statisztikai Hivatal (ONS) márciusban – sok epidemiológus megdöbbenésére – szinte teljesen leállította a vírus megfigyelését, a Zoe Health Study becslése szerint a fertőzések száma közel 200 000-rel nőtt a múlt hónapban, és július 27-én körülbelül 785 000-re emelkedhetett. Az elmúlt három hónapban most a legmagasabb a koronavírussal összefüggő kórházi betegfelvételek száma.

Mostanában lankad a figyelmünk, és elég vakon vagyunk annak kapcsán, hogy mi történik” – mondta Young professzor, a Warwicki Egyetem munkatársa. „A fertőzés leküzdésének egyik módja az, ha legalább némi elképzelésünk van arról, hogy hol észlelünk bizonyos kitöréseket, és óvintézkedéseket vezetünk be a vírus további terjedésének megakadályozására – de ehhez tudni kellene, hol vannak ezek a helyek.”

“Ez az új [változat] jelenleg összevissza mindenhol felbukkan, de nem figyeljük, hogy a lakosság körében pontosan hol.”

A virológus ezt követően hozzátette: „Most már a tesztelés nem ingyenes, és az embereknek a teszteket meg kell vásárolniuk… ha az emberek köhögnek és megfázásos tüneteik vannak, visszamennének dolgozni? Valószínűleg megtennék, még akkor is, ha pozitív lett a tesztjük.”

„Ez pedig egy elég valós és nagy probléma – teljesen beszüntettük az összes kötelező tesztelést, elhagytuk az ONS felmérést, igy most egy elég érdekes helyzetben vagyunk. Pedig az az igazság, hogy a Covid nem tűnt el.”

„És annak ellenére, hogy az emberek már nagyon unják, még mindig itt van, még mindig változik – és még mindig kiszámíthatatlan. Az influenza esetében, bármilyen súlyos is, szezonális és kiszámítható – a Covidra ezeknek egyike sem jellemző. Még mindig nem, de reméljük, hogy a jövőben az lesz.” Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után