Egészséges fiatalokat fertőznek meg Coviddal Angliában egy kutatás kedvéért: £4500-ot is kereshetnek a jelentkezők 1

Az Egyesült Királyság jóváhagyta egy új kísérlet elvégzését, amelynek részeként fiatal és egészséges önként jelentkezőket fognak megfertőzni Covid-19-cel a vírus alaposabb tanulmányozása érdekében tett erőfeszítések részeként – jelentette be a brit kormány.

Egészséges fiatalokat fertőznek meg Coviddal Angliában egy kutatás kedvéért: £4500-ot is kereshetnek a jelentkezők 3

A következő hetekben kezdődő tanulmány összesen 90 gondosan kiválasztott, 18 és 30 év közötti résztvevővel veszi majd kezdetét – akiknél statisztikailag a legkisebb a koronavírus szövődményeinek kockázata – és biztonságos és ellenőrzött körülmények közt adják majd be nekik a vírust.

A kutatók először a vírus eredeti változatával kísérleteznek majd a tesztalanyokon, ami még 2020 elején kezdett el terjedni a szigetországban, nem pedig a később elterjedt Kenti variánssal. Miután beinjekciózták őket a vírussal, az önkénteseket az orvosok és a tudósok folyamatos megfigyelés alatt tartják majd a nap 24 órájában a vizsgálat ideje alatt. Legalább 17 napig karanténban tartják majd őket, és csak ezen időszak után térhetnek haza, ha már nem minősülnek fertőzőnek.

Remélhetőleg a kutatás, amely 33,6 millió font állami támogatást kapott, segíteni fog az orvosoknak abban, hogy jobban megértsék, hogyan reagál az immunrendszer a koronavírusra, és sikerül meghatározni azokat a tényezőket, amelyek befolyásolják a vírus terjedését, és elősegítik a kezelések és oltások további fejlesztését.

A kutatás első fázisa a fertőzés kialakulásához szükséges legkisebb vírusmennyiség megállapítását tűzte ki célul. A tudósok arra számítanak, hogy ez akár két hónapot is igénybe vehet. Miután ez megtörtént – az eredményektől függően – további önkénteseket toboroznak majd, akiket szintén szándékosan megfertőznek majd, hogy segítsenek a leghatékonyabb vakcinák azonosításában. A tanulmány ezen részének hivatalos jóváhagyása még nem történt meg.

Az sem kizárt, hogy ezt követően a tudósok újabb önként jelentkezőket a koronavírus idő közben felbukkant újabb, fertőzőbb variánsainak is kitesznek majd. A Human Challenge nevet viselő kísérletet a kormány Vaccines Taskforce, a londoni Imperial College, a Royal Free London NHS Foundation Trust és a hVIVO klinikai társaság közösen együttműködve hajtja végre. A kutatás elvégzésre a londoni Royal Free Hospital biztonságos klinikai kutatóintézetében kerül sor.

A résztvevők csak és kizárólag akkor hagyhatják majd el a kísérlet helyszínét és térhetnek haza, ha már nem tartják őket fertőzőnek.

Peter Openshaw, a londoni Imperial College professzora, aki maga is részt vesz a kutatásban, kifejtette, hogy a kutatás lefolytatásának egyik fő oka az, hogy ez „az új vakcinák értékelésének leggyorsabb módja”.

A szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy: „A Human Challenge tanulmány lehetővé teszi önkéntesek beoltását, majd ellenőrzött módon a vírussal való megfertőzését, így összehasonlítva az új oltásokat az első generációs vakcinákkal. Emellett lehetővé teszi azt is, hogy megválaszoljuk azokat a kritikus kérdéseket, amelyek magukra az oltásokra vonatkoznak. Például mi a legjobb adagolási intervallum, mennyi az optimális adag az emberek számára, és mikor kell újra beoltani az embereket.”

A tanulmány önkéntesei napi nagyjából 88 fontot kapnak majd kártérítésként. A teljes összeg, amit az önként jelentkezők megkaphatnak kb. 4500 font, amennyiben az illető a vizsgálat utáni teljes egy éves „follow-up-on” is végig részt vesz.     Forrás

Megosztás