Hatalmasat emelkedtek a londoni albérlet árak az elmúlt 2 év folyamán, így egyre több albérlő kényszerül rá, hogy megossza a szobáját valaki mással, költségek csökkentése érdekében.

Anglia albérlet

Nem kevesebb, mint 71%-ot emelkedett a szobát keresők száma a statisztikák szerint a Spare Room nevű weboldalon az elmúlt két év során.

A legfrissebb kutatások eredménye szerint a szobát bérlők közt jelenleg 10 emberből 4 a fizetésének több, mint a felét költi el az albérlet díjának kifizetésére. A Kangaroom jelentése szerint a hirdetők közt az elmúlt év során 93,500-an tettek fel hirdetést, hogy szobatársat keresnek duplaszobába, ami 48%-os emelkedést jelent az egy évvel korábbi számokhoz viszonyítva.

Jelenleg minden hatodik bérelt otthonban a nappali szoba is lakószobának van berendezve, szemben a 3 évvel ezelőtti aránnyal, amikor még csak minden 10-ik otthonban volt ez a helyzet.

A duplaszobát bérlők mostanra a piac 10%-át teszik ki. Fontos megjegyezni, hogy míg a bérleti díjak átlagosan 7.5%-kal emelkedtek 2014 folyamán, addig a duplaszobák ára 12%-kal csökkent, többek közt a megnövekedett kínálatnak köszönhetően.

Bérleti díjak ára Londonban
Bérleti díjak ára Londonban

„Kevés ember lakna szobatárssal együtt egy szobában, ha megtehetné, hogy választhat, de a szomorú valóság az, hogy az árak ilyen szintű emelkedése mellett, sokan ezt nem engedhetik meg maguknak.” – mondta a Spare Room igazgatója, Matt Hutchinson.

Érdekesség, hogy a szobák kihasználtsága korántsem mondható optimálisnak, ugyanis csak Anglia területén több, mint 15 millió kihasználatlan hálószoba van, a tulajdonosok által lakott otthonokban.

Londonban a bérleti díjak átlaga, mely tartalmazza a garzonokat és lakásokat is, £1418. Ez 12%-kal magasabb, mint egy évvel ezelőtt, és jóval meghaladja az országos átlagot, ami mindössze £867.

Kinek milyen tapasztalatai vannak a brit szobabérlés és az árak kapcsán?

Ha máskor is szeretnél friss, angliai magyaroknak szóló híreket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”185″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2926586/Soaring-London-rental-prices-lead-50-increase-bedroom-sharing-tenants-twin-rooms-houses-offered-1-120-MONTH.html