A nettó bevándorlás éves szinten 100,000 fővel csökkenhet az Egyesült Királyságban, ha úgy alakulna, hogy kilépnek az Európai Unióból, derült ki egy nemrégiben készült elemzésből.

UK_Border,_Heathrow

A Migration Watch állítása szerint az unióból való kilépés következtében az EU-s bevándorlóknak kötelezővé válhatna a munkavállalási engedély, ami igencsak megtizedelné az országba érkezők számát. Így az EU más országaiból érkezők száma éves szinten 180,000-ről nagyjából 65,000 környékére zuhanna vissza. Egyesek szerint a kilépés mellett kampányolók adatai helytelenek, és alaptalanok. Az azonban biztos, hogy 2017 végéig Nagy-Britannia lakosságának be van ígérve a várva várt népszavazás, ami eldönti, hogy a szigetország marad EU tagállam, vagy ismét a különcködést választja. A Migration Watch elemzése különböző lehetséges jogszabályváltozásokat vizsgált, amikkel a brit kormány drasztikusan csökkenthetné az országba érkezők számát az unióból való kilépést követően.

A ki- és bevándorlók számának alakulása az utóbbi években Nagy-Britanniában

_86886938_net_migration_624

Azt senki sem tudja pontosan megjósolni előre, hogy mi történne, ha kilépnének a britek. A változások hónapokig tartó tárgyalássorozatok eredményeként születnének csak meg, amik kimenetele ráadásul rendkívül sok változótól függ.

Azért felmerül néhány kérdés:

  • Biztos, hogy a kilépés után csökkenne a bevándorlók száma?
  • A változtatások bevezetése előtt nem özönlene-e be még gyorsan annyi bevándorló, amennyi csak bír?
  • A rengeteg vállalkozás, ami a külföldi bevándorlókat használja munkaerőként, nem követelné-e, hogy máshonnan szerezhesse be az olcsó munkásokat?

Az elemzés szerint a kulcsfontosságú változtatás a munkavállalói engedély bevezetése lenne. Ezzel limitálnák a Nagy-Britanniába érkezők számát, úgy hogy csak a képzett szakembereket engednék be, a családtagjaikat és a diákokat. A képzetlen munkaerő nem kapna engedélyt, így nem maradhatnának.

Az adatok szerint a 2004 és 2014 között az országba érkező bevándorlók mindössze 20%-a volt szakképzett dolgozó. A munkavállalói engedély az EU-s dolgozóknál hasonló módon működne, mint az EU-n kívüli bevándorlók esetében. Akik önellátóak, turisták, vagy diákok, azokra nem lenne szükséges semmilyen korlátozás, ők bejöhetnének az országba gond nélkül.

A brit állampolgárok, a diákok és a szakképzett dolgozók országon kívül élő családtagjaira sem vezetnének be korlátozást.

Az oxfordi egyetem szerint ha az itteni vállalatok nem vehetnének fel EU-s bevándorló alkalmazottakat, akkor a hiányt feltehetően az EU-n kívüliekből próbálnák pótolni. A probléma mindenesetre adott, és a helyzet egyre romlik, ugyanis a nettó bevándorlás a beígért évi 100,000 helyett a legfrissebb adatok szerint már 336,000-nél tart.     Forrás: http://www.bbc.com/

[fblike]

Szétnézek, hogy mi van még itt