Drasztikus változtatásokat jelentett be, az egész brit parlament felépítését meg akarja változtatni a Munkáspárt vezetője 1

Sir Keir Starmer bejelentette, hogy felszámolja a Lordok Házát, és egy más fajta rendszert vezetne be, ha megválasztják miniszterelnöknek.

Drasztikus változtatásokat jelentett be, az egész brit parlament felépítését meg akarja változtatni a Munkáspárt vezetője 3

A Munkáspárt vezetője kijelentette, hogy a lépés a politikába vetett bizalom helyreállítását célzó terv része, és pártja a következő választások előtt konzultációt tart a létrehozni tervezett új kamara méretéről és összetételéről. Felülvizsgálatra kerülne a jelenlegi és gyakran kritizált kinevezési folyamat is, amely akár nagyon rövid időn belül módosításra is kerülne. A végső döntéseket ezeket a kérdéseket illetően a párt a következő kiáltványában erősíti majd meg.

Starmer szerint a lakosságnak a politikai rendszerbe vetett hitét aláásta az, hogy az egymást követő tory vezetők hibát hibára halmoztak, és tele a parlament alkalmatlan emberekkel – írja az Observer. A múlt héten a párttársakkal szervezett találkozóján Starmer azt mondta képviselőinek, hogy a hatalmat a politikusokról az emberekre akarja átruházni.

„Egyértelművé akarom tenni, hogy az Egyesült Királyság minden részében helyre kell állítanunk a közvéleménynek a kormányrendszerünkbe vetett bizalmát” – mondta Sir Keir. „A Lordok Házának a reformja ennek csak egy része… Az emberek elvesztették a hitüket abban, hogy a politikusok és a politika képesek változást előidézni, ezért a gazdaságunk rendbetétele mellett a politikánkat is rendbe kell hoznunk.”

Starmer hozzátette, hogy az új „felsőháznak” „igazán reprezentatívnak” kell lennie az Egyesült Királyság nemzeteit illetően, és azt mondta, hogy javaslatai biztosítanák, hogy a törvényjavaslatok módosításáért és átvizsgálásáért felelős és elszámoltatható legyen – de nem helyettesítené az alsóház egyetlen funkcióját sem.

A Lordok Házának túlzott méretét, valamint a kinevezettek minőségét az utóbbi időben ugyanis egyre többen kritizálták. A pletykák szerint négy szolgálatban lévő tory parlamenti képviselőt, köztük az ultrahűséges Nadine Dorries-t is kiválasztották élethosszig tartó tisztségre, de azt tanácsolták, hogy halasszák el elfogadásukat, hogy elkerüljék az időközi választásokat.

Boris Johnson 2020-ban is nagy vitát váltott ki, amikor a médiamágnás, Jevgenyij Lebvegyevnek, az orosz oligarcha és volt KGB-ügynök Alekszandr Lebvegyev fiának ítélt oda hasonló címet. Lebvegyev kinevezését az MI6 aggályai miatt kezdetben felfüggesztették, de végül a Downing Street jóváhagyta.

Jelenleg 784 képviselő van a Lordok házában, szemben az alsóházban 650 képviselőjével. Mr. Starmer korábban ígéretet tett a Lordok Házának megszüntetésére, 10 ígéretének egyikeként, amelyet vezetői kampánya során tett, de az indítvány melletti elkötelezettsége megkérdőjeleződött, miután választási ígéreteinek nagy részét törölte, miután vezetőnek nevezték ki. Nyilvánvaló azonban, hogy most már a Lordok Házának reformját szükséges eszköznek tekinti a munkáspárti kormány és a konzervatívok közötti különbség demonstrálására.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után