Döntött a brit kormány az új népszavazásról, és a Brexit elnapolásáról: ezek lettek az eredmények 1

Több fontos szavazás is volt a csütörtöki nap folyamán a brit parlament falai közt. Talán a két legfontosabb a Brexit dátumának eltolásáról és a második népszavazásról döntő szavazások voltak.

Ami a kilépés dátumának eltolását illeti, a brit parlamenti képviselők hatalmas többséggel megszavazták, hogy március 29-ről kerüljön át a Brexit napja egy későbbi időpontra. Természetesen ebbe az EU-nak is van beleszólása, tehát nekik is bele kell menniük. Ezt a szavazást egyébként két másik nagyon fontos szavazás is megelőzte a héten. Kedden eldőlt, hogy a Theresa May Brexit tervezetét másodjára sem „lájkolták” elegen a parlamentben ahhoz, hogy törvénybe iktathassák. A szerdai napon pedig az alsóházi képviselők megszavazták, hogy megállapodás nélkül semmilyen körülmények közt ne hagyhassa el Nagy-Britannia az Európai Uniót.

Döntött a brit kormány az új népszavazásról, és a Brexit elnapolásáról: ezek lettek az eredmények 3

A csütörtöki szavazás, mivel tehát elfogadásra került, felhatalmazza a brit miniszterelnököt, hogy kérvényezze az EU-tól a kilépés napjának egy későbbi időpontra való áthelyezését. Theresa Maynak ezt követően pedig arra lesz szüksége, hogy mind a 27 másik EU tagállam egyhangúlag belemenjen ebbe a dologba.

A szavazáson egyébként 412-en támogatták, míg 202-en ellenezték a dátum eltolását. A jelen állás szerint június 30-ig tolnák ki a kilépés napját, amennyiben addig sikerül valamiféle megállapodást mégis csak összehozni az EU-val, amibe a parlament is belemegy, és a képviselők többsége hajlandó lesz megszavazni. A dátum lehet korábbi időpont is, amennyiben a dolgok gyorsabban haladnak, vagyis hamarabb sikerül megegyeznie a feleknek. Ami további érdekes csavar a történetben, hogy a szavazás során hét kabinet miniszter is a saját kormánya ellen szavazott, köztük maga a Brexit miniszter, Stephen Barclay is így tett.

Döntött a brit kormány az új népszavazásról, és a Brexit elnapolásáról: ezek lettek az eredmények 4

Egy másik fontos szavazás célja az volt, hogy a parlamenti képviselők nagyobb hatalmat kapjanak a Brexit körüli események irányítása fölött. Ez a munkáspárti Hilary Benn és a kormánypárti Sir Oliver Letwin ötlete volt, azonban Theresa May óriási szerencséjére mindössze 2 szavazattal ugyan, de elbukott ez a javaslat. 314-en szavaztak ellene és 312-en mellette.

A harmadik fontos szavazás pedig arról hivatott dönteni, hogy legyen-e egy új népszavazás a Brexitről, amit a független képviselők csoportja terjesztett elő. Ezt azonban ismét csak sikerült leszavazni, 334 szavazattal 85 ellenében. A különbség azért volt ilyen nagy, mert a munkáspárt tagjai nem szavaztak, mondván, hogy ez egy elhamarkodott szavazás az új népszavazásról, és nem most van itt az ideje erről dönteni. Ez egyébként még nem jelenti azt, hogy egy második népszavazásra semmi esély.

A héten az események kicsit felgyorsultak, aminek már eléggé ideje volt, azonban konkrét eredmény továbbra sincs sok, de legalább pár fontos dolog már kiderült. A következő hét folyamán a miniszterelnök a hírek szerint harmadjára is meg fogja próbálni lenyomni a képviselők torkán a Brexit tervezetét, illetve lesz egy óriási Brexit tüntetés is, ami március 23-án esedékes, és várhatóan százezrek vesznek majd rész rajta.       Forrás

Megosztás