Digitális Covid útlevelet kaphatnak a beoltottak Angliában, amivel utazhatnak külföldre 1

A koronavírus elleni vakcinát kapott Nagy-Britanniában élő személyek egy szkennelhető QR-kódot kaphatnak, amely lehetővé tenné számukra a külföldre történő utazást.

Digitális Covid útlevelet kaphatnak a beoltottak Angliában, amivel utazhatnak külföldre 3

Az adózók pénzéből finanszírozott „vakcinaútlevelek” már a következő hónapban megjelenhetnek a vírusra való immunitás igazolása céljából, derült ki egy nemrégiben napvilágot látott jelentésből. Az értesülések szerint eddig legalább nyolc cég kapott állami támogatást egy ilyen jellegű technológia kifejlesztésére.

A Logifect nevű cég például egy olyan telefonos alkalmazást tervezett, amely lehetővé teszi a szigetországban élőknek, hogy fényképükkel együtt igazolják, hogy megkapták az oltást. Ennek a projektnek a megvalósítása a jövő hónapban indul, írja a The Telegraph. A cégnek a fejlesztésre durván 62 000 fontot adott az Innovate UK, ami egy nem minisztériumi ügynökség, és amely azt állítja magáról, hogy „a kormánynak nincs befolyása fölöttük”.

Az iProov és az Mvine, két másik vállalat akik 75 000 font támogatást kaptak, hogy közösen oldják meg ugyanezt a feladatot, szintén a digitális „tanúsítványokon” dolgoznak, amelyek lehetővé tennék az emberek számára, hogy egyetlen gombnyomással igazolni tudják, hogy már megkapták az oltást. A vezetők januárban azt nyilatkozták, hogy a vállalkozás már teszteket folytat, amelyeknek az eredményei várhatóan márciusra lesznek meg.

„Abban reménykedünk, hogy ez a befektetés elősegíti a vállalkozások és az alkalmazottak gyorsabb visszatérését a munkába, és lehetővé teszi a családok és barátok számára hogy hamarabb újra láthassák egymást, mint ahogy egyébként lehetséges lenne.” – olvasható a projektről szóló közleményben.

Mindhárom cég azt tervezi, hogy a jelenlegi lockdown vége előtt bemutatják a technológiát a kormánynak. A miniszterek ugyanakkor nyilvánosan óvatosságra intettek az oltási „útlevelekkel” szemben, amely a kritikusok szerint sok szempontból igen csak diszkriminatív lehet. Ugyanakkor az a hír járja, hogy a kormányon belül elég sokan támogatnák az ötletet.

Egy nem hivatalos forrás a The Telegraph-nak azt mondta, hogy a tisztviselők számos lehetőséget megvizsgálnak az oltóanyag-útlevelek kapcsán, elsősorban azt, hogy miként lehetne felhasználni arra, hogy a nemzetközi utazást lehetővé és zökkenőmentessé tegye. Döntés ugyan még nem született, de úgy tudni, hogy nincs nagyon komoly ellenállás az elképzeléssel szemben.

Míg az útlevelek jóváhagyhatók lennének a nemzetközi utazások megkönnyítése érdekében, állítólag nagyobb ellenállást lehet tapasztalni az Egyesült Királyságon belüli használatukkal kapcsolatban. Azt ugyanis sokan nem akarják, hogy ez az „útlevél” kelljen ahhoz, hogy valakinek az élet visszatérhessen a normál kerékvágásba. Magától értetődő, hogy a miniszterek közül sokan ellenzik azokat a terveket, amelyek által az embereket elutasíthatják állásinterjúkon, vagy nem mehetnének be bizonyos helyekre, például kocsmákba vagy mozikba, ha nem tudják bizonyítani, hogy megkapták a Covid elleni oltást.

Decemberben közben az is kiderült egyébként, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az e-oltási tanúsítványok ötletét szintén vizsgálja az Európa területén történő utazgatás megkönnyítése érdekében, és emellett több másik ország is fontolgatja a rendszer saját verziójának bevezetését.       Forrás

Megosztás