Nagy-Britannia lakossága népszavazással döntheti el, hogy maradjon az Európai Unióban, vagy lépjen ki és külön folytassa tovább útját. Ennek dátumát jelentette be most a brit miniszterelnök.

cameron

Történelmi bejelentést tett ma a brit kormányfő, David Cameron ugyanis a Downing Streeten hozta nyilvánosságra a már jól ismert brit EU-s népszavazás dátumát, miután a kabinetet tájékoztatta az EU-s reformokkal kapcsolatban kiharcolt egyesség részleteiről.

A népszavazás hivatalos dátuma június 23, csütörtök lesz.

A miniszterelnök azt is elárulta, hogy ő személy szerint az Európai Unióban való maradás mellett fog kampányolni, és a minisztereknek is ezt javasolja. Főleg, ha már sikerült kiharcolni az EU-nál a kívánt változtatásokat.

Mr. Cameron megerősítette, hogy a miniszterek szabadon kampányolhatnak majd akár a maradás, akár a kilépés mellett. Theresa May, belügyminiszter asszony azt nyilatkozta, hogy támogatja a miniszterelnök úr álláspontját, de más miniszterek, mint pl. az igazságügyi miniszter, várhatóan a kilépés mellett kampányolók csapatát fogják erősíteni.

A nemrégiben véget ért maratoni EU-s tárgyalások után, visszatérvén a miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy ha mindezen sikeres Uniós tárgyalások ellenére Nagy-Britannia mégis kilépne az EU-ból, az mind gazdasági, mind nemzetbiztonsági szempontból veszélyes helyzetbe hozhatná az országot.

“Azok, akik a kilépés mellett kampányolnak nem tudják megmondani, hogy a tagállami viszony megszűnése után vajon a brit vállalkozások mennyire könnyen nyernének bebocsátást az EU piacára, vagy hogy a dolgozó emberek munkahelyei mennyire lennének biztonságban, vagy hogy az árak mennyit emelkednének. Amit ők nyújtanak, az csak extra kockázat egy amúgy is bizonytalan időszakban, egy ugrás a sötétségbe.” – nyilatkozta David Cameron.

A hírt folyamatosan frissítjük, amint több információ lát napvilágot.

Forrás: http://www.bbc.com/

 [fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára