Csoda, hogy élnek! - Több száz tonnás szikladarab omlott rá majdnem az arra járó emberekre Dél-Angliában 1

Egy devoni tengerparton néhány arra járónak óriási szerencséje volt, hogy élve megúszták, miután egyik pillanatról a másikra több száz tonnányi kőzet omlott le felettük egy sziklafalról.

Csoda, hogy élnek! - Több száz tonnás szikladarab omlott rá majdnem az arra járó emberekre Dél-Angliában 3

West Bay sziklái köztudottan instabilak, a híres jura-partot alkotó homokkő ugyanis igen könnyen erodálódik. Májusban már egyszer hatalmas szikladarabok szakadtak le ugyanazon a partszakaszon, és zuhantak a tengerpartra és a vízbe, ahol mindössze pár órával korábban még nyaraló turisták ültek.

De ez a keddi sziklaomlás most még sokkal veszélyesebb volt, és óriási mázli, hogy senkinek nem lett semmi baja, mert valószínűleg csak másodperceken és néhány méteren múlt egy pár ember élete. Ráadásul a kamera az egész jelenetet rögzítette.

A felvételen egy narancssárga kabátos ember látható, amint az instabil, hatalmas sziklafalat fotózgatja, két másik ember pedig valamivel távolabb áll a felvételt készítő személytől. Ekkor egyik pillanatról a másikra egy vagy 400 tonnás szikladarab leszakad, és hatalmas porfelhőt kreálva landol ott, ahol alig pár másodperce még emberek álltak.

A felvételt készítő Daniel Knagg is biztonságosabb távolságba hátrál, majd megáll, hogy videóra vegye az utolsó néhány kődarabot, amik lehullanak. A korábban Twitter néven ismert X közösségi médiaplatformon megosztotta a felvételt, amire a Dorset Council azt írta: „Ilyen kőomlások és földcsuszamlások bármikor előfordulhatnak. Ezeknek az embereknek szerencsésen megmenekültek.”

A történtek után a délnyugati parti ösvényt, amely a videón is látható partszakasz fölött fut, egy időre érthető okokból lezárták.

Sam Scriven, a Jurassic Coast Trust munkatársa ezt nyilatkozta: „A sziklaomlások drámaiak, és rávilágítanak az ilyen partszakaszok veszélyeire. De a tengerpart már csak ilyen. Ez egy természetes jelenség.”

Bárki, akit rajtakapnak, hogy a part lezárt szakaszán sétálgat, amelyet a Bridport és a West Bay golfklub irányába tereltek el, 1000 fontig terjedő pénzbírsággal sújthatják.

A Dorset Council szóvivője a következőket fűzte hozzá: „Arra kérjük az embereket, hogy maradjanak távol a szikla szélétől, és maradjanak távol a sziklák tövétől is. Ha sziklaomláskor pont a sziklafal alatt állsz, nagy a valószínűsége, hogy meghalsz. Mindenki figyeljen oda az omlásveszélyre figyelmeztető jelzésekre.”  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után