A facebook csoportokban már láthattátok gyönyörű fotóit, most azt is elmeséli, hogyan alakult élete a kiköltözést követően Romsics Balázsnak, akiről a vak is látja, hogy imádja a munkáját, és jó irányba halad az élete. Megosztjuk veletek az ő történetét, mert talán sokak számára motiváló lehet a kint élők és dolgozók közül.

_MG_6276-Edit

Mióta élsz kint?

3 éve élek Angliában és 2014 novemberében költöztem Londonba.

_MG_5807-Edit-2 (1)

Mivel foglalkozol mióta kijöttél?

Számomra a fotózás a nagy szerelem és vagyok olyan szerencsés, hogy a munkám is összefügg vele. Nem volt könnyű idáig eljutni, mindezt elérni, de kitartással sikerült. Sokáig kerestem a helyem, az összes kínálkozó lehetőséget kiaknáztam, hogy ezzel foglalkozhassam. Nem volt ez sem egyszerű, hiszen egy- egy portfolió összeválogatása, interjúk, visszajelzések mind- mind időbe telt, miközben valamiből fenn kellett tartanom magam. Így minden más alkalmi munkát elvállaltam.

A kitartó munka és a lelkes kattintgatás mellett volt-e más is, ami segített ide eljutni?

Mindezek mellett folyamatosan fejlesztettem, az angoltudásomat is. Hisz, bármilyen jók lehetnek a képeim, bármilyen beszédesek is, nekem is meg kell szólalnom és bizony fel kell keltenem az érdeklődést, hogy miért is én vagyok a legalkalmasabb a feladatra. Az egyik ilyen képzésen felkértek, hogy menjek el egy cég díjkiosztójára es készítsek képeket, ők ehhez nekem még egy gépet is biztosítottak. Természetesen nem én voltam a fő fotós, de kellemes két óra volt és tartalmas is. Miután vége lett és vissza szerettem volna adni a készüléket az ügyvezető igazgató látván a munkámat és kitartásomat kezembe nyomta a gépet és csak annyit mondott: Használd egészséggel, ez a tied! Ők így segítettek, támogattak.

IMG_7026-Edit

Hogyan talált meg a mostani munkád?

Nem sokkal később egy hasonló interjú során találkoztam mostani főnökömmel. Nagyon tetszettek neki a munkáim, a rálátásom a világra, ahogy a képeim vissza tudják adni a pillanatok varázsát. Na és persze, hogy értek a dologhoz. Legnagyobb meglepetésemre itt is megtámogattak egy géppel. Itt vagyok Londonban. Fotózással, fotókkal és azok eladásával foglalkozom. Örömömet lelem a munkámban, mert temérdek pozitív visszajelzést kapok egy- egy vásárlótól és nem csak Angliából, hiszen külföldről is veszünk fel megrendelést.

_MG_5918-Edit

Milyen kihívásai vannak az itteni munkádnak?

Művészetileg ez a város nem egyszerű. A temérdek szuvenír bolt, kis üzlet, de még a nagyobbak is ontják magukból a jellegzetes angol buszokról, Big Benről, London utcáiról, arcairól- minden, ami Londonról, Londonban- készült képeket. Folyamatosan azon dolgozom, hogy mikor készítek egy képet, akkor mindig valami újat, valami mást, valamivel többet adjak vissza, mint amit eddig láttatni engedett magából a királyi város.

Csinálsz mást is? Hogyan tovább?

Természetesen mindezek mellett sok magán felkérés is érkezik: saját részre egy-egy fotózás, klubok eseményeit megörökíteni, reklámhoz, hirdetésekhez fotókat készíteni. Szóval folyamatosan alakul a dolog, a cél valami maradandót alkotni és ebben az alkotó világban megélni. Mert semmi sem állandó az életben, csak is a változás. Mindez mit elértem, ami számomra nem kevés – nulláról indultam, onnan gyarapodtam- rengeteg áldozattal, lemondással jár.

_MG_5221-Edit

Mit csinálsz amikor épp nem fotózol?

Saját magamból építkeztem, építkezem, ebből eredően társasági életre nem igazán jut idő. Kevés barátom van, de velük mindent megbeszélhetek- leginkább egy- egy kósza telefonhívás közepette, mert találkozni nem igazán jut idő. De ezzel jár.

Megérte kijönni? Kaptál valamit a kint léttől?

Persze innentől jogos a kérdés, vajon akkor mit adott nekem London? Lehetőséget, hogy megvalósítsam önmagam. Lehetőséget, hogy az legyen a munkám, amit szeretek csinálni. Lehetőséget, hogy abból meg is éljek. Nem utolsó sorban lehetőséget arra, hogy ne felszínes, hanem tartalmas, bensőséges baráti kapcsolataim legyenek, akik velem örülnek a sikereimnek.