Családok millióinál korlátozhatják, és limitálhatják az energiafelhasználást idén télen Nagy-Britanniában 1

Tervek készültek az Egyesült Királyságban a villamos energia felhasználásának korlátozására és limitálására arra az esetre, ha az európai ellátási problémák tovább romlanak ezen a télen.

Családok millióinál korlátozhatják, és limitálhatják az energiafelhasználást idén télen Nagy-Britanniában 3

A Times értesülése szerint egy „egyáltalán nem elképzelhetetlen” legrosszabb forgatókönyv szerint jelentős gázhiány állhat elő, ha Oroszország még jobban lecsökkenti az EU-ba szállított mennyiséget. A hónap elején a Kreml leállította a gázexportot és a villamosenergia-szállítást Finnországba, válaszul Helsinki NATO-csatlakozási szándékára. Vlagyimir Putyint ezt követően azzal vádolták meg, hogy a gázellátás ki be kapcsolgatásával próbálja zsarolni a nyugati országokat, miután nemrég hirtelen „elzárta a csapokat” Lengyelországban és Bulgáriában.

Az esetleges további ellátási problémák következtében az Egyesült Királyságban állítólag mintegy hatmillió háztartás maradhat áram nélkül ezen a télen a szakértők szerint. A The Times azt írta, hogy korlátozhatják a gáz ipari felhasználását, beleértve a gáztüzelésű erőműveket is, ami pedig hiányhoz vezet az áramellátásban.

Az érintett hatmillió háztartásban az energiafelhasználás korlátozása, elsősorban a reggeli és esti csúcsidőszakban történne meg a tervek szerint, és ez akár egy hónapnál tovább is eltarthat. Egy ennél Rosszabb szecenárió is megvalósulhat egy olyan forgatókönyv esetén, amelyben Oroszország megszünteti a teljes gázszállítást az EU irányába.

Az Üzleti, Energiaügyi és Ipari Stratégiai Minisztérium szóvivője szerint az Egyesült Királyságnak „jelenleg nincs gondja sem a gáz-, sem az áramellátással, és a kormány teljes mértékben felkészült minden forgatókönyvre, még azokra is, amelyek szélsőségesek és nagyon valószínűtlenek.”

„Az elmúlt évtizedben a megújuló energiákba befektetett hatalmas 90 milliárd GBP-s beruházásnak köszönhetően a világ egyik legmegbízhatóbb és legváltozatosabb energiahálózatával rendelkezünk. És Európával ellentétben mi nem függünk az orosz energiaimporttól.” – tette hozzá.

2021-ben az Egyesült Királyságban felhasznált gáz 4%-át, az olaj 9%-át és a szénnek pedig a 27%-át tette ki az Oroszországból származó import. Míg az Egyesült Királyság ugyan kevésbé támaszkodik az orosz energiára, mint sok más európai ország, azért még ki van téve az energiapiacokon az ukrajnai orosz invázió következtében fellépő zavaroknak.

Az ellátás biztonságát fenyegető veszélyek arra késztették Kwasi Kwarteng üzleti minisztert, hogy felkérje a brit széntüzelésű erőműveket, hogy halasszák el tervezett bezárásaikat. A szeptemberben bezárandó draxi, ratcliffei és west burtoni erőművek nyitva tartására vonatkozó kérést az Ukrajna elleni orosz invázió fényében terjesztették elő.

„Bár nincs hiány az ellátásban, előfordulhat, hogy a tervezettnél egy kicsit tovább kell üzemeltetnünk a megmaradt széntüzelésű erőműveinket, hogy szükség esetén további tartalék áramot biztosítsunk a következő télen. Továbbra is szilárdan kitartunk azon törekvésünk mellett, hogy 2024 októberéig véget vessünk a szénenergia használatának.” – mondta a miniszter úr.

2021-ben az Oroszországból az Egyesült Királyságba importált gáz, olaj és szén együttes értéke 4,5 milliárd font volt. Európa többi része viszont ennél nagyobb mértékben függ az orosz importtól. Az olyan országok, mint Németország, különösen kötődnek az orosz importhoz – ami az ukrajnai háború ellenére is tovább folytatódik.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után