Brit szakértők új listát tettek közzé azokról az élelmiszerekről, amelyek növelik a rák kockázatát 1

A brit szakértők által végzett kutatás szerint a közönséges ún. ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztása növelheti a rák kialakulásának kockázatát.

Brit szakértők új listát tettek közzé azokról az élelmiszerekről, amelyek növelik a rák kockázatát 3

A reggeli gabonapelyhek, a tömegesen előállított kenyér számos fajtája, a készételek, a fagylalt, a sonka és a chipsek is azok közé az élelmiszerek közé tartoznak, amelyek rendszeres fogyasztása a Cancer Research UK és a World Cancer Research Fund által finanszírozott tanulmány szerint összefüggést mutatnak a különféle ráktípusok magasabb gyakoribb előfordulásával.

Az Imperial College London kutatócsoportja, amely a tanulmány elkészítését vezette, azt mondta, hogy a Nagy-Britanniában élő emberek túl sok ultra-feldolgozott élelmiszert esznek – gyakran UPF-nek is nevezik az ide tartozó élelmiszereket –, és figyelmeztető címkék elhelyezését szorgalmazták az ilyen ételek csomagolásának elején.

Dr. Kiara Chang, aki maga is a kutatáson dolgozott, elmondta, hogy az Egyesült Királyságban élő átlagember napi energiabevitelének több mint felét az UPF-ek teszik ki, a szegényebb emberek pedig sebezhetőbbek az olcsó és egészségtelenebb élelmiszerek kiválasztása terén, ugyanis nagyobb gyakorisággal veszik le ezeket a polcokról.

„Az ultra-feldolgozott élelmiszerek mindenhol megtalálhatók, és sokkal jobban igyekeznek eladni őket, olcsóbb áron és vonzóbb csomagolással, hogy minél többen ezeket vegyék. Ez azt mutatja, hogy az élelmiszer-vásárlási szokásainknak sürgős reformra van szüksége, hogy megvédjük a lakosságot az UPF kategóriába tartozó élelmiszerektől.” Dr. Chang javasolta továbbá a friss élelmiszerek árának támogatását az alacsonyabb jövedelmű háztartások számára.

Az UPF-ek általában olyan összetevőket tartalmaznak, amelyeket az emberek nem adnak hozzá házi készítésű ételek elkészítésekor, például vegyi anyagokat, színezékeket, édesítőszereket és tartósítószereket. Nem minden feldolgozott élelmiszer rossz ugyanakkor. Például az NHS szerint egyes élelmiszerek feldolgozásra szorulnak, hogy biztonságosak legyenek, ilyen például a tej, amelyet pasztőrözni kell a baktériumok eltávolítása érdekében.

Korábbi tanulmányok összefüggést mutattak ki az UPF-ek és a szívbetegségek, a demencia, az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség között. A kutatók elmondása szerint a legfrissebb eredmények olyan megfigyeléseken alapulnak, amelyek során az emberek beszámoltak arról, hogy mit ettek. Az eClinicalMedicine folyóiratban publikált tanulmányban a csapat a UK Biobank adatait használta 197426, 40 és 69 év közötti ember étrendjének vizsgálatára. Egészségi állapotukat több mint egy évtizeden keresztül nyomon követték, és elemezték a rák kialakulásának és az amiatt való elhalálozásnak a kockázatát is.

A tanulmány megállapította, hogy az ultra-feldolgozott élelmiszerek nagyobb fogyasztása a rák, különösen a petefészek- és agyrák kialakulásának nagyobb kockázatával jár együtt. Ezek fogyasztása esetén a rák miatti elhalálozás kockázata is megemelkedett. A kutatók azt találták, hogy az ultra-feldolgozott élelmiszerek mennyiségének minden 10 százalékos növekedése egy személy étrendjében 2 százalékkal növeli a rák kockázatát, és 19 százalékkal a petefészekrák kockázatát. Ezek az összefüggések még akkor is igazak maradtak, ha az eredményeket megváltoztató olyan tényezőket is belekalkulálták, mint például a testmozgás.

Dr. Panagiota Mitrou, a World Cancer Research Fund kutatási és innovációs igazgatója szerint az eredmények „tovább növelik a bizonyítékok számát, amely összefüggésbe hozza ezeket az élelmiszereket a rákkal és más egészségügyi problémákkal”.

Hozzátette továbbá, hogy az embereknek korlátozniuk kell a „gyorsételek” és más, magas zsír-, keményítő- vagy cukortartalmú feldolgozott élelmiszerek fogyasztását: „A maximális eredmény érdekében azt is javasoljuk, hogy a teljes kiőrlésű gabonákat, zöldségeket, gyümölcsöket és hüvelyeseket is tegyük a mindennapi étrendünk szerves részévé.”    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után