Az angol légitársaságok figyelmeztették utasaikat, hogy a Brexit után lehet, hogy nem tudnak majd repülni, és a törölt járataik után az eddig megszokott kompenzáció nem jár majd.

A brit légitársaságok mind vészterveket dolgoznak ki a Brexit tárgyalások alatt, ami többek között azzal is járhat majd az utasok szemszögéből, hogy elvesztenek bizonyos, az Unió által biztosított jogokat – többek között a jogosultságot kártérítésre, amennyiben törlik az ember járatát. Arra is figyelmeztetni akarják utasaikat, hogy azok számára, akik 2019 márciusa előtt vesznek jegyet a Brexit utánra, – ez a kilépés hivatalos dátuma – nem tudják biztosítani a foglalásukat.

A Thomas Cook már frissítette is a szabályzatát, és belefoglalta, hogy nem fogja kárpótolni az utasokat a Brexit utánra eső utazások törlése miatt. Azt is hozzátették, hogy a kormánynak sürgősen tisztáznia kell a helyzetet ebben az ügyben. Azonban, ha a tárgyalások továbbra is egy helyben toporognak majd, akkor ez akár jövő tavaszig is elhúzódhat. Összességében az ügy az összes uniós országba, és még 17 másik államba szóló jegyeket érinti, beleértve az Egyesült Államokat is, ahol a repüléssel kapcsolatban európai szintű megállapodás van érvényben.

A légitársaságok azt mondják, hogy a repjegy árát vissza fogják fizetni, de semmilyen más költséget nem fognak megtéríteni – nem kötelesek megtenni. Jelenleg még az uniós állampolgárok kérhetnek kárpótlást különböző esetekben, például ha az időjárás miatt törlik a gépet. Azonban, miután a brit ország kilép az EU-ból, ezek a jogok többet nem illetik meg az angol utasokat.

Azt mondják, a szektor egyelőre még optimista az ügy kapcsán, és hiszik, hogy lesz megállapodás a repülés kérdésében, de azért sok légitársaság készül tervvel arra az esetre, ha valami megváltozna. Vannak, akik félnek ugyanis attól, hogy ha a brit kormány sokáig megmakacsolja magát az Európai Bíróság ügyében, zátonyra fut az egész.

„Már értékesítünk utakat a Brexit utáni időkre vonatkozóan, így muszáj volt felkészülnünk minden eshetőségre” – mondta a Thomas Cook szóvivője. „Úgy gondoljuk, fog születni addig valamiféle megállapodás a repülésre vonatkozóan, de még ezzel kapcsolatban a kormánynak sok mindent tisztáznia kell.”

A mozgolódás egyébként azután támadt fel, miután a közlekedési államtitkár Chris Grayling összeszólalkozott Philip Hammonddal azzal kapcsolatban, hogy milyen hatással lesz a Brexit a repülőszektorra. Hammond ugyanis figyelmeztetett, hogy a Brexit akár egyes járatok és útvonalak törléséhez is vezethet – erre jelentette ki Grayling, hogy ez „elképzelhetetlen”.

A Virgin Atlantic egyelőre ennél optimistább, és ezt a nyilatkozatot adták ki: „Szorosan együttműködünk a kormánnyal annak érdekében, hogy a lehető legjobb helyzetet teremtsük meg a britek számára. Hiszünk abban, hogy egy új kétoldalú megállapodás az USA és az UK között még a kilépés előtt meg fog születni.”    Forrás Hirdetőknek: [email protected]