A foglalkoztatottsági ráta növekedése leginkább a nem brit állampolgárságú dolgozóknak volt köszönhető 2016 utolsó negyedévében, jóval nagyobb arányban, mint egy évvel korábban – látható a legfrissebb statisztikákban.

A 330 ezer új munkavállaló közül, akik október és december között kezdtek dolgozni, 233 ezer volt nem brit állampolgárságú. Ezzel az Egyesült Királyságban dolgozó külföldiek száma meghaladta a 3,48 milliót a KSH adatai szerint. Ez a szám az elmúlt egy évtizedben több, mint 1 millióval növekedett – ez azt jelenti többek között, hogy míg régen a munkavállalók 3,8%-a volt külföldi, most a 10,9%-uk. Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy akkoriban lépett be több új ország (köztük Magyarország) az Unióba.

Egy munkaügyi szakértő, John Philpott szerint egyelőre nincs jele annak, hogy a Brexit akkora apokalipszist okozna a munkaerőpiacon. „Az unió valamely országában született, brit területen dolgozók száma többnyire stagnált az év második felében. Ebből persze lehet arra következtetni, hogy Nagy-Britannia már nem akkora vonzóerő az európaiak számára, azonban még a nagy visszaesések váratnak magukra.”

A legfrissebb riportok azt is megmutatják, hogy bár a munkaerőpiac régóta a legjobb helyzetében van, a dolgozók így sem tudnak kiharcolni maguknak fizetésemelést, sőt egyes szakértők szerint a családok számíthatnak némi életszínvonal-csökkenésre az elkövetkező évben. A fizetések növekedésének mértéke (a bónuszokat nem számítva) nem várt lassulást mutatott október és december között, 2,6%-ra esett vissza az előző negyedévhez képest, annak ellenére, hogy a foglalkoztatottság szinte rekord-magas, 74,6%-on áll, és a „lassan eléri a maximum kapacitását”.

A nettó 1,4%-os növekedés az elmúlt 2 évben a legalacsonyabb, mivel egyre nő a szakadék az infláció és a fizetésemelés mértéke között. „Az árak gyorsan növekednek, a nettó fizetés pedig nem tudja követni. Ez nagy gondot jelenthet a családoknak, akik még mindig nem tudtak pénzügyi stabilitást garantálni maguknak a legutolsó pénzügyi válság óta. A következő havi költségvetési tervnek muszáj megoldást találnia erre, hogy ne csökkenjenek az életszínvonalak” – mondta egy szakértő. Az infláció a benzin és élelmiszerárak miatt januárban 1,8% volt, ami szintén évek óta a legmagasabb rekord. Azonban arra számítanak, a következő egy év során ez a szám még magasabb lesz, és elérheti a 3%-ot is, főleg mivel a Brexit-népszavazás óta a font értéke egyre csökken.

Összességében 37 ezerrel több ember állt munkába 2016 utolsó negyedévében, mint az azt megelőzőben. A nők között a foglalkoztatottság elérte a 70%-ot, ami 1971 óta a legmagasabb arány. „Bíztató munkaerő-piaci hírek érkeztek ma; rekord magas foglalkoztatottság, és a fiatalok munkanélkülisége is a legalacsonyabb a legutóbbi 12 évhez képest” – tweetelte ki Philip Hammond.

A munkanélküliségi ráta nem nőtt tehát, 2016 utolsó 3 hónapjában 7000 ember vesztette el a munkáját, ezzel továbbra is 1,6 millió körül vannak azok, akik jelenleg nem dolgoznak. Emellett januárban a munkanélküli segélyt igénylők száma meglepő módón 42 ezer emberrel csökkent, 745 ezer fő folyamodik így ilyen segélyért. Azóta ez becslések szerint kb 800 fővel nőtt.

Debbie Abrahams, munkaügyi munkáspárti képviselő szerint azonban bár a foglalkoztatottsági statisztikák jók, ijesztő látni azt, hogy a megélhetés költségei lassan utolérik a bérek növekedésének ütemét. „Ha ez folytatódik, a jelenlegi kormány alatt elért életszínvonal-csökkenés még az eddigieknél is rosszabb lesz. Így 2021-re a nettó bérek alacsonyabbak lehetnek, mint azelőtt, hogy a konzervatívok kormányra léptek volna, hacsak nem enyhítenek valamennyit az alsó és középosztályra nehezedő terheken.”  Forrás Hirdetőknek: [email protected]