brexit boris johnson határidő

Október 15. fordulópont lehet a brexit tárgyalásokban. Állítólag Boris Johnson október 15-ig adott időt az EU-nak, hogy a jövőbeni kapcsolatrendszer alapjait megteremtsék, ám az Európai Uniós vezetők nem tartják már szavahihetőnek a brit kormányt. Mi lesz a sztori vége?

brexit boris johnson határidő

EU-s vezetők úgy vélik, hogy az Egyesült Királysággal kötendő kereskedelmi megállapodást, amely a jövő évtől lépne életbe, kemény végrehajtási garanciákkal kell ellátni. Mindezt azután, hogy szeptemberben a britek olyan belső piaci szabályozási törvényt terjesztettek be, amely felülírja a januárban elfogadott EU-brit válási folyamatot.

Boris Johnson vasárnap beszélt telefonon Angela Merkellel és állítólag figyelmeztette, hogy már csak néhány nap maradt október 15-ig, hogy valamiféle eredmény szülessen a két fél kapcsolatrendszerének szabályozásában. Kettejük beszélgetésében a hírek szerint Johnson megerősítette, hogy a brit kormány megállapodásra törekszik, de előrelépést kell elérni a továbbra is jelentős nézetkülönbségek áthidalásához.

Az uniós álláspont eddig az volt, hogy október 31. lehet az utolsó időpont, amíg tető alá lehet hozni az egyezséget, Johnson pedig a napokban ismét kijelentette, hogy ő október 15-öt tekinti határidőnek, és elmondása szerint nem fél felállni a tárgyalóasztaltól és megállapodás nélkül végrehajtani a kilépést. Így vagy úgy, az októberi hónap mindenképpen fordulópont lesz abban, hogy szabadkereskedelmi egyezmény születik az Egyesült Királyság és az EU között, vagy január 1-jén a két fél viszonyában a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) vámszabályai lépnének életbe.

Az Európai Bizottság egyébként nemrégiben bírósági eljárást indított az Egyesült Királyság ellen a Brexit megállapodás megszegésére irányuló kormányzati terv miatt.

Az elmúlt napokban állítólag mindkét fél igyekezett rugalmasnak mutatkozni. Uniós oldalról a halászat ügyében mutatkozik némileg engedékenység, brit oldalról pedig esetlegesen olyan állami támogatásokban, amelyek nem szokásos részei a szabadkereskedelmi egyezményeknek. Ugyanakkor uniós diplomaták szerint az EU-tagállamok vezetőinek megrendült a bizalma a brit félben.

Maros Sefcovic, az Európai Bizottságtól így nyilatkozott nemrégiben: “Ez egy kényes pillanat Európa számára. A Brexit határideje közeleg, és a járvány még mindig nem múlt el. Ez a bizonytalanság pillanata, pedig az egység pillanatának kellene lennie.” Vajon elég lesz-e mindez a megegyezés tető alá hozásához?   Forrás

Megosztás