brexit bírósági eljárás

Az Európai Bizottság bírósági eljárást indított az Egyesült Királyság ellen a Brexit megállapodás megszegésére irányuló kormányzati terv miatt. Boris Johnson, brit miniszterelnök az év elején írta alá a szerződést, de a kormány ebben a hónapban kijelentette, hogy olyan jogszabályt fog elfogadni, amely felülírhatja a megállapodás egy részét, megsértve ezzel a nemzetközi jogot.

brexit bírósági eljárás

Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke csütörtöki brüsszeli nyilatkozatában kijelentette, hogy a „kötelezettségszegési” eljárás azonnal megkezdődik, kezdve egy hivatalos értesítéssel, amelyben magyarázatot követelnek az Egyesült Királyságtól.

„Arra kértük brit barátainkat, hogy szeptember végéig távolítsák el belső piaci törvénytervezetük problémás részeit. Ez a törvénytervezet természeténél fogva sérti a kilépési megállapodásban rögzített kötelezettségeiket. Sőt, ha elfogadják, akkor az teljes mértékben ellentmond az Írországról / Észak-Írországról szóló megállapodás feltételeinek. A határidő tegnap lejárt, a problémás rendelkezéseket nem távolították el. Ezért ma reggel a Bizottság úgy határozott, hogy hivatalos értesítést küld az Egyesült Királyság kormányának. Ez a kötelezettségszegési eljárás első lépése.”

Azt mondta, hogy a levél felkéri az Egyesült Királyság kormányát, hogy egy hónapon belül nyújtsa be a kérdéssel kapcsolatos „észrevételeit”. Von der Leyen asszony hozzátette: “Mi álljuk a szavunk a szerződés részleteit illetően.”

Michel Barnier, az EU főtárgyalója hozzátette: “A kilépési megállapodás teljes és hatékony végrehajtása mindig az EU abszolút prioritása lesz. Ez hosszú EU – Egyesült Királyság közti tárgyalások eredménye, és az egyetlen módja a nagypénteki (belfasti) megállapodás védelmének, garantálva a békét és a stabilitást Írország szigetén.”

A kötelezettségszegési eljárás lehetővé teszi az Európai Bíróság számára annak eldöntését, hogy az Egyesült Királyság megszegte-e kötelezettségeit. Minden döntés nemzetközi szinten kötelező érvényű lenne az Egyesült Királyságra nézve, mivel az Egyesült Királyságra az átmeneti időszak alatt, vagyis 2020 december 31-ig a bíróság határozatai vonatkoznak.

A miniszterek beismerték, hogy a tervezetben foglaltak megsértik a nemzetközi jogot, de „korlátozottan és egyedi módon”. A terv felülírja Boris Johnson azon kötelezettségvállalását, hogy további ellenőrzéseket vezet be az Észak-Írország és Nagy-Britannia közötti kereskedelemre, amelyekre az általa az EU vámkódexének részeként aláírt szerződés értelmében van szükség. Az Egyesült Királyság kormánya azonban most azt állítja, hogy ezek nem szükségesek, és zavaróak lennének a vállalkozások számára.

Az Egyesült Királyság kormányának szóvivője elmondta: „Időben válaszolni fogunk a levélre. Világosan megfogalmaztuk az intézkedések bevezetésének okait. Létre kell hoznunk egy jogi biztonsági hálót az Egyesült Királyság belső piacának integritásának védelme érdekében…”

Az Európai Parlamentben az EP-képviselők arra figyelmeztettek, hogy blokkolhatnak minden jövőbeni kereskedelmi megállapodást, ha az Egyesült Királyság továbbra is szembeszáll a törvényekkel.    Forrás

Megosztás