Bejelentették, mikor lesz az NHS-nél az ápolók országos szintű sztrájkja Nagy-Britanniában 1

Az ápolónők a jövő hónapban, decemberben rendezik meg első országos munkabeszüntetésüket, „a kormány figyelmének felkeltése érdekében” egy a fizetések körül kialakult vita miatt.

Bejelentették, mikor lesz az NHS-nél az ápolók országos szintű sztrájkja Nagy-Britanniában 3

Az NHS-nél tomboló vita kiéleződése azután következett be, hogy a kormány nem kötelezte el magát a hivatalos tárgyalások mellett a szakszervezettel. Pat Cullen, az RCN főtitkára a következőket mondta: „A minisztereknek több mint két hetük volt erre azóta, hogy megerősítettük, hogy tagjaink olyan igazságtalanságot éreznek, amely miatt most először sztrájkolni fognak.”

„A hivatalos tárgyalásokra tett ajánlatomat elutasították, és ehelyett a miniszterek a sztrájkot választották. Megvan a hatalmuk és az eszközeik, hogy megállítsák ezt azáltal, hogy komoly tárgyalásokat kezdenek velünk. Az ápolószemélyzetnek elege van abból, hogy természetesnek veszik azt, hogy ők mindig hadra foghatók, elegük van az alacsony fizetésből és a nem biztonságos személyzeti létszámból, és elegük van abból, hogy nem tudják ellátni pácienseinket a megfelelő színvonalon.”

A Royal College of Nursing (RCN) megerősítette, hogy Angliában, Walesben és Észak-Írországban az ápolók december 15-én és 20-án fognak sztrájkolni.

Skóciában felfüggesztették a sztrájk szervezését, miután az ottani kormány újra megnyitotta az NHS-es fizetések körüli tárgyalásokat. Az RCN közölte, hogy a nyáron odaítélt mintegy 1400 GBP-s éves fizetésemelés ellenére a tapasztalt ápolók reálbérei 20%-kal rosszabbak még így is a 2010 óta tartó, folyamatos infláció alatti fizetésemelések miatt.

Mivel több milliárd fontot költöttek az ügynökségek alkalmazottaira a munkaerőhiány megszüntetésére, a szakszervezet kihangsúlyozta, hogy az ápolószemélyzet tisztességes fizetése melletti gazdasági érveknek egyértelműen van létjogosultsága.

2021-ben az Egyesült Királyságban legalább 25 000 ápolói alkalmazott hagyta el a szakmáját a rossz fizetések miatt, ami pedig hozzájárultak a munkaerőhiány növekedéséhez országszerte. Csak az angliai NHS-ben 47 000 betöltetlen ápolói állás van. Az RCN figyelmeztetett, hogy ez már befolyásolja a betegek biztonságát is.

A felmérések kimutatták, hogy a nagyobb béremelés az ápolók számára hatalmas állami támogatottságot élvez, valamint az is, hogy ha kell, sztrájkoljanak. A múlt héten a Coventry South munkapárti képviselője, Zarah Sultana azt mondta, hogy „minden harmadik ápolónőnek egyre nagyobb gondot okoz fizetni a számlákat, és meleg ételt tenni az asztalra minden nap”.

Kihangsúlyozta, hogy a „tapsolásból nem lehet kifizetni a kib****ott számlákat”, utalva a világjárvány idején indított Clap for our Carers kampányra. Mindeközben más egészségügyi szakszervezetek is megszavaztatják a munkavállalókat a sztrájk lehetősége kapcsán, és Skóciában a mentők például hétfőn fognak munkabeszüntetést tartani.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után