Beismerte egy angliai anyuka, hogy szándékosan oltotta ki saját fia életét, hogy „megszabadítsa szenvedéseitől” 1

Antonya Cooper elmondta, hogy fia, Hamish „szörnyű szenvedést és intenzív fájdalmat” élt át a negyedik stádiumú rák és a „fájdalmas mellékhatásokkal járó” kezelések következtében.

Beismerte egy angliai anyuka, hogy szándékosan oltotta ki saját fia életét, hogy „megszabadítsa szenvedéseitől” 3

„Hamish, az utolsó éjszakáján azt mondta, hogy nagy fájdalmai vannak, erre én megkérdeztem tőle: ‘Szeretnéd, hogy megszüntessem a fájdalmat?’ és erre ő azt felelte: ‘Igen, kérlek, mama’” – mondta a most 77 éves Cooper a BBC Radio Oxfordnak.

„És a Hickman katéteren keresztül nagy adag morfiumot adtam neki, ami csendesen véget vetett az életének.”

Cooper, az Oxford megyei Abingdon lakosa, a beismerést azért tette, hogy segítsen a törvény megváltoztatására irányuló törekvésekben az asszisztált öngyilkosság kérdésében. Valaki halálának elősegítése illegális Angliában, de mind Keir Starmer, mind Rishi Sunak megígérte, hogy a parlament falai közt időt szánnak a kérdés megvitatására.

2015-ben a képviselők 330 szavazattal 118 ellenében elutasították az asszisztált öngyilkosság engedélyezésére irányuló javaslatot. Azóta azonban jelentősen nőtt a támogatottsága mind a képviselők, mind a lakosság körében. A közvélemény-kutatások szerint a lakosság 75%-a támogatná az asszisztált öngyilkosság legalizálását.

Cooper maga is halálos beteg, és elmondta, hogy diagnózisa megerősítette az asszisztált öngyilkossággal kapcsolatos nézeteit. Hamisht öt éves korában diagnosztizálták neuroblasztómával, egy ritka ráktípussal, amely leginkább gyermekeket érint. Kezdetben három hónapot jósoltak neki.

A Great Ormond Street Kórházban 16 hónapos rákkezelés után meghosszabbították az életét, de csak nagy fájdalmak árán, mondta az édesanyja. Cooper-t megkérdezték a Radio Oxford interjú során, hogy szerinte a fia tudta-e, hogy az életét szándékozik kioltani.

„Nagyon erősen érzem, hogy amikor Hamish azt mondta nekem, hogy fájdalmai vannak, és megkérdezte, hogy megszüntethetem-e a fájdalmát, tudta, valahol tudta, mi fog történni. De nyilvánvalóan nem tudom megmondani, miért vagy hogyan, de én voltam az anyja, ő szerette az anyját, és én nagyon szerettem őt, és nem akartam hagyni, hogy szenvedjen, és úgy érzem, tudta, mi fog történni.”

Majd hozzátette: „Ez volt a helyes dolog. A fiam a legszörnyűbb kínokkal és intenzív fájdalommal nézett szembe, nem akartam hagyni, hogy ezt még hosszabb időn keresztül el kelljen viselnie.”

Azt is elmondta, hogy tisztában van vele, hogy ezzel konkrétan emberölés vagy gyilkosság elkövetését ismerte be.

„Ha 43 évvel azután most lecsuknak, amiért hagytam békésen meghalni Hamish-t, akkor szembe kell néznem a következményekkel. De gyorsnak kell lenniük, mert én is haldoklom” – mondta.

Az Egyesült Királyság és a Brit-szigetek egyes részein hamarosan lépéseket tesznek az asszisztált öngyilkosság legalizálása felé. A Man-sziget – egy koronafüggőség saját törvényhozással – lehet az első joghatóság, amely megváltoztatja a törvényt. Az asszisztált öngyilkosság 2025-től lehet elérhető a lakosok számára.

Jersey, egy másik koronafüggőség, ahol a törvényjavaslatról szavazni fognak 2025-ben. Ha elfogadják, valószínűleg 2027 közepére lesz elérhető az asszisztált öngyilkossági szolgáltatás a lakosság számára. A skót parlamentben pedig egy törvényjavaslat az asszisztált öngyilkosság engedélyezésére halálos betegek számára várhatóan még az idei év vége előtt első szavazásra lesz bocsátva.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után