Azonnal válaszolt az EU a brit kormánynak az uniós bevándorlók sorsát illetően a Brexit után 1
Britain’s Prime Minister Theresa May leaves after a news conference at the end of the EU summit in Brussels, Belgium October 21, 2016. REUTERS/Eric Vidal TPX IMAGES OF THE DAY

Az Európai Parlament kijelölt Brexit-tárgyalója megvádolta Theresa May-t azzal, hogy még a saját kabinetjén belül is teljes káoszt okoz a tárgyalások kapcsán. Verhofstadt ezt arra reagálva jelentette ki, hogy a miniszterelnök jelezte, nem fogadja el az EU feltételeit az uniós állampolgárok jogaira vonatkozóan.

Azonnal válaszolt az EU a brit kormánynak az uniós bevándorlók sorsát illetően a Brexit után 3

Néhány napja ugyanis a saját pártján belül is felháborodást okozott, amikor azt mondta, hogy nem garantálja az átmeneti időszak alatt érkező európaiak jogait, pedig ez az Unió egyik legfőbb kikötése. Ő ahhoz ragaszkodik, hogy a 2019 márciusa előtt a szigetországba vándorlók jogait akarja megvédeni. Az ellenállást vélhetően a párton belüli keményvonalas Brexit-támogatók nyomására kezdeményezte a kérdésről.

Erre mondta azt most Guy Verhofstadt, hogy az uniós állampolgárok jogai „nem képezik vita tárgyát”, és hogy a tárgyalások végén az Európai Parlament úgyis megvétózná a miniszterelnök javaslatát.

Azonnal válaszolt az EU a brit kormánynak az uniós bevándorlók sorsát illetően a Brexit után 4

„Theresa May kommentjei úgy tűnik erőteljesen a kabineten belüli viták eredményei, amik azzal fenyegetnek, hogy még bizonytalanabb lesz a náluk élő európaiak sorsa, ami elfogadhatatlan” – jelentette ki. „Az ilyen fajta diszkriminatív megközelítés mit üzen az állampolgárainknak?”

„Az átmeneti időszak alatt az európaiak jogai nem képezhetik vita tárgyát. Nem fogjuk elfogadni, hogy kétféle szabály szerint legyenek besorolva. Ahhoz, hogy az átmenet működni tudjon, következetességre és folytonosságra van szükség, kivételek nélkül.” May eközben azonban ragaszkodik ahhoz, hogy az átmeneti periódusban érkezők helyzete „más”, ugyanis ők már tisztában vannak azzal, hogy egy Unión kívüli Egyesült Királyságba érkeznek.

A 27 tagállama által az Európai Tanács elé tárt vélemény szerint azt is felejtse el Anglia, hogy a négy létező uniós szabadságjog közül „válogat, mint a piacon”, ha valóban komolyan gondolja az átmeneti időszak létét. Ebbe a négy szabadságba pedig beletartozik a szabad költözés joga is – szerintük a „szabályok értelében az állampolgárok jelenlegi jogai egyértelműen az átmeneti periódus végig kell, hogy tartsanak”.

Az átmeneti időszak végének azt a dátumot tartják, amely a decemberben mindkét fél által aláírt közös megegyezésben szerepel – ebben jelentették ki azt, hogy mindkét fél feladata a „brit és uniós állampolgárok jogainak kölcsönös védelme ”. Szerintük tehát nem kérdés, hogy ezek a feltételek nem 2019-ig, hanem 2021-ig kell, hogy érvényesek legyenek.    Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra Forrás 

Megosztás