Az ismert kábítószer, a varázsgomba hatóanyaga segítségével hatalmas áttörést értek el a manapság tömegeket sújtó depresszió kezelésében Nagy-Britanniában 1

A pszilocibin, a varázsgombaként ismert hallucinogén gombában / kábítószerben található pszichedelikus vegyület, mint kiderült, felhasználható a depresszió kezelésében, és az új embereken végzett kísérletek eredményeként „ígéretes előrelépések” születtek, amely ott segíthet, ahol a hagyományos terápiák nem tudnak.

Az ismert kábítószer, a varázsgomba hatóanyaga segítségével hatalmas áttörést értek el a manapság tömegeket sújtó depresszió kezelésében Nagy-Britanniában 3

Az Imperial College London tudósai elmondták, hogy a tanulmányuk szerint a vegyület „megnyitja” a kommunikációt az agy különböző részei között, és terápiás hatást fejt ki a depresszió enyhítésére. Azt mondták, hogy ez esetleg más pszichiátriai állapotok kezelését is lehetővé teheti.

A kutatók szerint a pszilocibin egyike azoknak a pszichedelikumoknak, amelyeket pszichiátriai rendellenességek lehetséges terápiájaként kutatnak. Több tanulmány készítése során is kipróbálták a kábítószer szintetizált formáját depressziós és szorongásos betegek kezelésére, méghozzá meglehetősen ígéretes eredményekkel. A két kombinált tanulmányból származó legújabb eredmények azt mutatják, hogy azoknál az embereknél, akiket a pszilocibines terápiával kezeltek, nemcsak a kezelés alatt, hanem akár három héttel azután is fokozott agyi kapcsolat volt felfedezhető az agy bizonyos területei közt.

Ez a „megnyílásnak” nevezett hatás a depresszió javulásával járt sok kezelt személynél azok saját bevallása szerint. Az agyi kapcsolódásban azonban nem figyeltek meg ehhez hasonló változásokat a hagyományos antidepresszánsokkal (eszcitaloprammal) kezelteknél, ami arra utal, hogy a pszichedelikus szer hatásai eltérőek a depresszió kezelésében.

A cikk vezető szerzője, Robin Carhart-Harris professzor, az Imperial Centre for Psychedelic Research korábbi vezetője elmondta: „A pszilocibinnel megfigyelt hatás két olyan tanulmányban is megegyezik, amelyeknél az emberek állapotának javulása volt megfigyelhető, viszont a hagyományos antidepresszánsoknál ugyanez a hatás nem volt jelen. Korábbi tanulmányokban hasonló hatást tapasztaltunk az agyban, amikor az embereket pszichedelikus szerek hatása közben szkennelték, viszont most hetekkel a depresszió kezelését követően is látjuk ezt a hatást.”

A legutóbbi tanulmányban az Imperial’s Center for Psychedelic Research által vezetett csapat közel 60, kezelésre rezisztens depresszióban szenvedő személy fMRI-felvételeit elemezte, akik két kísérletben is részt vettek. Az első kísérletben minden résztvevő pszilocibint kapott. A másodikban a résztvevőkkel nem közölték, hogy pszilocibint vagy placebót kaptak-e, amelyről kiderült, hogy eszcitalopram, egy SSRI antidepresszáns.

A gyógyszerek mellett minden résztvevő beszédterápiát is kapott mentálhigiénés szakemberek vezetésével, és agyi szkennelést végeztek rajtuk előtte, majd egy nappal és három héttel azután, hogy a résztvevők pszilocibinterápiát kaptak. Mindkét vizsgálat javulást mutatott ki a pszilocibin terápiával kezeltek esetében, amit a klinikai kérdőíveken elért magasabb pontszámok jeleztek.

A kezelés előtt és után végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a pszilocibin-kezelés csökkentette a kapcsolatokat a depresszió során szorosan összefüggő agyi területeken, és fokozta a kapcsolatokat az agy más olyan régióival, amelyek ilyenkor nem kapcsolódnak megfelelően, és jobban elkülönülnek a depressziós betegek esetében. Mindkét vizsgálatban összefüggést találtak e hatás és a tünetek javulása között.

Carhart-Harris professzor a következőket mondta: „Eredményeink egyik izgalmas következménye, hogy felfedeztünk egy alapvető mechanizmust, amelyen keresztül a pszichedelikus terápia nemcsak a depresszió, hanem más mentális betegségek, például az anorexia vagy a függőség kezelésére is hat. Most alaposabban meg kell vizsgálnunk, hogy ez így van-e, és ha igen, akkor valami igazán fontosat fedeztünk fel.”

A szerzők ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy bár eredményeik biztatóak, a kísérletek ellenőrzött, klinikai körülmények között zajlottak, szabályozott dózisú pszilocibin alkalmazásával, és szakszerű pszichológiai támogatást is igénybe vettek az adagolás előtt, alatt és után, amelyet mentálhigiénés szakemberek nyújtottak.

Épp ezért kihangsúlyozták, hogy a depresszióban szenvedő betegeknek nem szabad megpróbálniuk otthon csak úgy elkezdeni varázsgombával kezelniük magukat mert a fent említett gondos óvintézkedések hiányában nem biztos, hogy pozitív eredménnyel jár a kezelés.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után