brexit

Sok olyan uniós állampolgár lehet, aki a kornonavírus járvány miatt úgy döntött, egy időre hazaköltözik. Azok, akik otthonról is meg tudják oldani a távmunkát, pénzspórolás és a család miatt úgy vélték, akár hazájukból is meg tudják oldani átmenetileg az életüket. Ezek az uniós állampolgárok január elsejével bajba kerülhetnek. A meglévő utazási korlátozások miatt ugyanis előfordulhat, hogy nem tudnak idejében visszatérni az Egyesült Királyságba, a korábbi megszokott mozgásszabadság jövőre ugyanis megszűnik. Akik még nem regisztrálták magukat az EU Settlement Scheme-be, finoman szólva is aggályos helyzetben találhatják magukat január elsejével.

brexit

Az Egyesült Királyságban élő, kiszolgáltatott helyzetben lévő európai állampolgároknak szerencsére több szervezet is segíteni próbál. A Settled nevű jótékonysági szervezet arra figyelmeztetett, hogy még mindig vannak olyanok, akik nem hallottak az EU Settlement Scheme-ről, melynek jelentkezési határideje fél év múlva lejár. A koronavírus miatt a szervezet korábbi, személyes ügyintézést fel kellett cserélje online támogatásra, itt pedig korlátozottabbak a lehetőségek.

Ahogy Kate Smart, a Settled vezérigazgatója fogalmazott, “Korábban négyszemközt, a segítséget igénylővel szoros munkakapcsolatban dolgoztunk. Jelenleg online és telefonon próbálunk támogatást nyújtani. 100 önkéntesünk van, akik különböző nyelveket beszélnek, emellett egy pici személyzeti csapatunk, amely a munkát koordinálja. Amit tudunk, megteszünk, de lehetőségeink korlátozottak.”

Mrs Smart elmondta, hogy „A múlt hónapban körülbelül 350 embernek adtunk tanácsot, több alapvető kérdésre válaszoltunk. Szó szerint több ezer embernek segítettünk, s tettük mindezt különböző nyelveken. Szerencsére a legtöbben tisztában vannak a közelgő határidővel. De mivel már csak fél év áll rendelkezésre júniusig, az emberek szoronganak és megpróbálnak választ találni kérdéseikre, kétségeikre.” Hozzátette, hogy még mindig vannak olyanok, akik nem értik a folyamatot, vagy nincsenek teljesen tisztában vele, különösen az idősek, a hajléktalanok, roma közösségek és a vidéken, falukban, tanyákon dolgozó uniós állampolgárok.

Az EU Settlement Scheme-re való jelentkezés határideje 2021. június 31-e, de a státusz(ok) megszerzéséhez az igénylőnek az Egyesült Királyságban kell élnie 2020. december 31-ig.  Jövő év első napjától ugyanis a korábbi mozgásszabadság megszűnik, ez pedig meg fogja nehezíteni a külföldön élő uniós állampolgárok belépését az Egyesült Királyságba. Különösen aggasztó azok helyzete, akik a koronavírus miatti utazási korlátozásoknak köszönhetően a hazájukban rekedtek és nem tudnak visszatérni Nagy-Britanniába.

Ahogy a Settled vezérigazgatója fogalmazott: „Elég sok hívást kapunk olyanoktól, akik jelenleg nem az Egyesült Királyságban tartózkodnak, elsősorban a járványhelyzet miatt. Sőt, még mindig sok olyan emberrel is találkozunk, akik egyáltalán nem hallottak az EU Settlement Scheme-ről.” A jótékonysági szervezet most arra ösztönzi a nagykövetségeket, hogy lépjenek kapcsolatba az átmenetileg hazájukban élő uniós állampolgárokkal, tájékoztassák, figyelmeztessék őket.

Az EU Settlement Scheme-mel kapcsolatban a Southern Brooks Community Partnership is segíti az uniós állampolgárokat. A dél-gloucestershire-i jótékonysági szervezet személyre szabott támogatást nyújt, a közösségi nagykövetek hálózatán keresztül dolgozik, szükség esetén tolmácsol és információt ad át. Azokat próbálja elkérni, akik nem beszélnek jól angolul, nincsenek Facebookon, esetleg vidéken élnek, nem jutnak információhoz.

Sánta Diána EU Brexit fejlesztési koordinátor elmondta, hogy szoros együttműködést igyekeznek kiépíteni helyi cégekkel, jótékonysági szervezetekkel, idősotthonokkal emellett egy külföldiekből álló, önkéntes hálózatot is működtetnek. A 18 önkéntes segítségével felveszik a kapcsolatot a helyi, külföldi közösségekkel.

A koordinátor különösen fontosnak tartotta felhívni a figyelmet arra, hogy az ideiglenes letelepedett állapot, az úgynevezett pre-settled státusz nem jár automatikus letelepedett, settled státusszal az 5 év letelte után.

„Azok, akik a pre-settled státuszra jogosultak az 5 év letelte után, újra kell regisztrálják magukat a rendszerbe, hogy megkapják a settled státuszt. A folyamat, az átváltás a két státusz között nem automatikus. Tartunk attól, hogy az 5 év letelte után, a korábban pre-settled státuszt kapó uniós állampolgárok egész egyszerűen elfelejtenek regisztrálni a settled státuszra. Jó lenne, ha ezek a személyek kapnának egy figyelmeztetést, egy emlékeztetést hivatalosan is.„ – tette hozzá.

Miss Sánta elmondta, hogy habár pontos adatuk nincs arra vonatkozóan, hogy hány, az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgár nem regisztrált még az EU Settlement Schembe-re, de helyileg, Dél-Gloucestershire-ben a számuk körülbelül 17 ezer felett lehet, ami nagyon sok.

„Szervezetünk elsősorban a lengyel, bolgár, román és magyar állampolgárokra koncentrál. Információink szerint ezek között a nemzetiségek között lehet nagyobb azoknak a száma, akik még nem regisztráltak.”- mondta, majd hozzátette, azoknak az aránya is számottevő lehet, akik nem is tudják, hogy regisztrálniuk kéne a rendszerbe.

A belügyminisztérium statisztikája szerint eddig 4,2 millió ember regisztrált be az EU Settlement Scheme-re. A brit kormány országosan 72 szervezetet támogatott azért, hogy segítséget és információt nyújtsanak uniós állampolgároknak az EU Settlement Scheme-ről. A szervezetek listája elérhető ezen a linken.

Az EU Settlement Resolution Centre pedig a hét minden napján kereshető, a belügyminisztérium online és telefonon segíti mindazokat, akiknek információra van szükségük a rendszerbe való regisztráció során.     Forrás

Megosztás