gazdaság munkanélküliség fizetés

Rishi Sunak, brit pénzügyminiszter bemutatta a koronavírus utáni Nagy-Britannia jövőképét egy 4 milliárd fontos “szintkiegyenlítő” csomag kíséretében és arra figyelmeztetett, hogy mielőtt a dolgok ismét jóra fordulnának, a munkanélküliség először a 2,6 milliót is elérheti, és újabb 760 milliárd font hitelt vehet fel az állam a következő négy év alatt.

gazdaság munkanélküliség fizetés

A pénzügyminiszter bejelentette, hogy a több milliárdos csomagot a jobb utcák és városközpontok, új elkerülő utak, korszerűsített vasútállomások, forgalomcsökkentő intézkedések, valamint további könyvtárak, múzeumok és galériák fejlesztésére fogják költeni, hogy az Egyesült Királyság minden területe profitáljon a nemzet gazdagságából. Fejlesztési kötelezettségvállalások egész sorát olvasta fel három fő dologra fókuszálva; a Covid-válság kezelése, teljesíteni a közszolgáltatások kéréseit és beruházni az infrastruktúra fejlesztésébe.

A hatalmas hitelfelvétel miatt azonban a jövő generációi szinte biztosan viselni fogják a kiadások egy jelentős részének terhét…

A közszférában dolgozók százezreinek béremelése “szünetelni fog” jövőre, miután a magánszektor alkalmazottainak fizetése is stagnál vagy csökken. Ugyanakkor több mint egymillió ápoló, orvos és más, az NHS-ben dolgozó fizetésemelésben részesül, és további 2,1 millió a közszférában dolgozó, aki a 24 000 fontos fizetési középérték alatt keres, legalább 250 font béremelésre számíthat.

Az Office for Budget Responsibility előrejelzése szerint a gazdaság várhatóan kb. 11,3 százalékkal zsugorodik ebben az évben, ami “az elmúlt több mint 300 évben a legnagyobb csökkenés”. Ezt követően a korlátozások enyhítése miatt jövőre 5,5 százalékos növekedés várható, majd 2022-ben 6,6 százalékos, az azt követő években pedig 2,3, 1,7 és 1,8 százalékkal növekszik majd a brit gazdaság. Nagy-Britannia termelése várhatóan 2022 utolsó negyedévéig nem tér vissza a válság előtti szintre, és a “hosszú távú sérülések” miatt 2025-ben a gazdaság még mindig körülbelül három százalékkal kisebb lesz, mint a most következő márciusi költségvetésben várták.

Közel 3 milliárd fontot költ majd a brit kormány egy új, hároméves újraindítási programra, amely több mint egymillió olyan embernek fog segíteni, akik több mint egy éve nem dolgoznak. Az előrejelzések szerint a munkanélküliség a második negyedévben fog majd tetőzni 2021-ben 7,5 százalék körül, ami 2,6 millió munkanélkülit jelent országos szinten.

A nemzeti minimálbér a tervek szerint 2,2 százalékkal emelkedik majd, óránként 8,91 fontra a 25 év felettieknek. A jelenlegi minimálbér 8,72 font a 25 év fölöttieknek és 8,20 font a 21-24 éveseknek. A tavalyi emelés több, mint 6% volt.

Az NHS további 3 milliárd fontot kap, a Honvédelmi Minisztérium pedig négy év alatt több mint 16 milliárd fontot kap majd. Mr. Sunak emellett 600 millió fontot ígért a londoni lakásválság kezelésére, az utak, és vasutak fejlesztésére. A pénzügyminiszter egy négyéves, 7,1 milliárd font értékű Nemzeti Otthonépítési Alap részeként mutatta be ezt a beruházást, amivel reményt akar adni a Nagy-Britanniában élőknek a súlyos gazdasági válság közepette.

A kormány idén eddig 280 milliárd fontot költött a koronavírus válság átvészelésére. Nincs még itt az adóemelések ideje, de az OBR arra figyelmeztetett, hogy az elkövetkező években több tízmilliárdos adóemelésekre vagy az állami kiadások jelentős csökkentésére lehet szükség. A pénzügyminiszter elmondta, hogy: “A gazdaság helyreállítása után elkerülhetetlen lesz, hogy valamilyen módon visszakormányozzuk az országot egy fenntartható anyagi helyzetbe.”             Forrás

Megosztás