Videokonferencián ítélte el Oroszországot újfent Barack Obama, amiért a kelet-ukrajnai szakadárok nem tartják be a korábban megbeszélt tűzszünetet.

VIDEO_SYRIA_PUTIN_C_423047a

Kedd este az USA, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Németország és az Európai Unió ismét figyelmeztette Oroszországot, hogy újabb bűntető intézkedéseket fognak tenni Moszkva megrendszabályozására, amennyiben a szakadárok nem tartják be ígéretüket.

A közlemény kiadatásának oka, hogy a korábban megbeszélt tűzszünet csak elméleti síkon valósult meg, a valóságban viszont folyamatos robbantások és géppuska ropogás teszi tönkre az ukránok mindennapjait.

Jelezvén az Obama videokonferenciája után kiadott közlemény súlyát, Washington hivatalosan is bejelentette, gondolkodóba esett afelől, hogy fegyverszállítmányokkal kellene támogatnia Kijevet, amiért a szakadárok nem hajlandóak ténylegesen is fegyverszünetet kötni – adta hírül Josh Earnest, fehér házi szóvívó.

Az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottsági elnöke, Martin Dempsey szerint mindenképpen támogatni kellene Ukrajnát fegyverekkel. A NATO-n keresztüli fegyverszállítást tarja a legkézenfekvőbbnek, hiszen elmondása szerint Putyin végső terve, a NATO megosztása.

Az USA ideáig is nyújtott támogatást Ukrajnának, ám azok csak kiegészítő eszközök voltak, mint például éjjellátó készülékek, golyóálló mellények, elsősegély- és utászfelszerelések, valamint kommunikációs berendezések.

_77246768_023663452

Az New York Times úgy tudja, innentől halált okozó fegyvereket is szállíthatnak Ukrajnába az Egyesült Államokból.
Kézi lőfegyverek, Javelin tankelhárító rakéták, felderítő drónok és lőszer is érkezhet a segélycsomagokban.

Az esetleges fegyveres támogatásról vasárnap a New York Times internetes oldalán lehetett először olvasni, majd hétfőn az AP hírügynökség anonim képviselőkre támaszkodva adott ki tájékoztatást az esetleges „segítségnyújtásról”.

Mindkét cikkben hangsúlyozzák viszont, hogy ez egyelőre csak egy felmerült lehetőség. Barack Obama még nem döntött a fegyverszállításokkal kapcsolatban, ugyanis egyelőre nem biztos abban, hogy egy esetleges fegyveres támogatás pozitív következményekkel járna.

A francia közlemény szerint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek az EBESZ-nek jelenleg 520 megfigyelője tevékenykedik Ukrajna határain belül, ám számukat tovább növelnék.

Annyi viszont biztos, hogy Obama, Merkel, Cameron, Renzi, Hollande, és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is úgy vélik, erős nemzetközi fellépésre lesz szükség a Minszkben aláírt fegyverszünet betartatása érdekében.

Ha máskor is szeretnél friss, angliai magyaroknak szóló híreket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”185″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://www.ma.hu/kulfold/242582/Ismet_figyelmeztettek_Oroszorszagot?place=srss

Jakab Norbert