Az EU most egyezett bele újabb 50 millió ember vízum nélküli beengedésébe az Unió területére 1

Az Európai Unió hosszadalmas tárgyalások végén jutott megállapodásra a csütörtöki nap folyamán, melynek eredményeként vízum nélküli belépést engedélyez 50 millió ukrán és grúz nemzetiségű személynek.

schengen-visa-document

A tárgyalásokban részt vevő felek a végső megállapodásra a csütörtöki (mai) napon bólintottak rá. Ezzel egyben sikerült véget vetni, a téma körül régóta folyó belső EU-s vitáknak is, ami elég régóta akadályozta az egyezség megkötését. Késő éjjelig tartott a vita az EU tagállamok és az Európai Parlament közt arról, hogy vészhelyzet esetén milyen módon tudják korlátozni a két nemzet lakosságának frissen beígért új jogokat. Ebben azonban reggelre sikerült közös nevezőre jutni.

A vízum felfüggesztésnek azonban van egy hivatalos menete is, amit természetesen mind az EP-nek, mind a tagállamoknak jóvá kell még hagyniuk. A megállapodás a két ország vízum mentessé válásának kérelmét és menetét hivatott felgyorsítani (tehát az unalmas papírmunkát legfőképp). Az egyezség szerint a vízum rendszer, mint valamiféle vészfék újra életbe léptethető, ha a mostani megállapodás következtében hirtelen nagy mennyiségű grúz és ukrán állampolgárságú ember nyomulna be az EU területére. Ez egyébként a magyarokat is eléggé érintheti, hisz Magyarország és Ukrajna közvetlen szomszédjai egymásnak.

A vízum rendszer akkor is újra aktiválásra kerülhet, ha indokolatlanul sok menedékjogi kérelem érkezik be hirtelen, vagy nincs együttműködés a migránsok hazaküldése kapcsán, vagy ha ezek az állampolgárok fenyegetést jelentenek másokra az EU területén belül.

„Ez az egyezmény hihetetlenül fontos az unió számára mind hitelesség, mind hatékonyság szempontjából, ami a vízumrendszer liberalizálását illeti. A jelenlegi felfüggesztési mechanizmus még nem teljesen megfelelő, ezért még fejleszteni fogunk rajta. Ezen az úton elindulva hamarosan további országokkal is megkezdődhetnek a tárgyalások a vízum eltörlését illetően, persze csak ha megfelelnek a követelményeknek.” – mondta Robert Kalinak szlovák miniszter.

A két ország ezzel nagy lépést tesz abba az irányba, hogy Oroszországtól minél inkább távolabb kerüljön, és csatlakozzon a „nyugati világhoz”. Az elmúlt időszakban azonban elég nagy volt a feszültség, mivel az EU igen lassan szánta rá magát erre a lépésre, ugyanis a tagállamok nem nagyon tudtak konszenzusra jutni. Ennek azonban most úgy tűnik vége.

Az EU állampolgárok egy jelentős részének aggodalma azonban érthető, főleg az elmúlt két év migránshullámait, és az ezt övező teljes felfordulást látván. Ezzel a mozdulattal ugyanis újabb 50 millió embernek engedi meg az EU, hogy kedvükre ki-be járkálhassanak. 45 millió ukrán és kb 5 millió grúz állampolgárról beszélünk. Pár napja egyébként az Európai Tanács feje azt nyilatkozta, hogy a sok késleltetéssel az EU a saját hírnevét és hitelességét csorbítja meg, mivel hagyja, hogy a belső viták Ukrajna és Grúzia vízum követelményeinek könnyítését lassítsák. Azt, hogy mi lesz, nem tudjuk, csak találgatni lehet, de reméljük nem szakad rá mind az 50 millió ember az EU-ra, mert akkor ismét stresszes idők várnak ránk.   Forrás: independent   Hirdetőinknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után